Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει μια θηλάζουσα ώστε να χάνει ταυτόχρονα βάρος;

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει μια θηλάζουσα ώστε να χάνει ταυτόχρονα βάρος;

Απαντά η Βίκη Κοντού

Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει μια θηλάζουσα ώστε να χάνει ταυτόχρονα βάρος, εάν το γάλα που παράγει είναι στα 500 ml καθημερινός;

Έλενα Δ., Αθήνα

Αγαπητή Έλενα,

πρέπει να γνωρίζεις πως η διατροφή της μητέρας ενδέχεται να επηρεάσει την ποσότητα και ποιότητα του μητρικού γάλακτος ενώ διασφαλίζει και την επάρκεια της ίδιας σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Έτσι λοιπόν συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος (ιδανικά η διακοπή του), η αποφυγή του αλκοόλ και η εφαρμογή ενός ισορροπημένου διαιτολογίου το οποίο βεβαίως εξαρτάται
από το σωματότυπο και τη φυσική κατάσταση της κάθε θηλάζουσας γυναίκας.

Κατά το θηλασμό η μητέρα χρειάζεται περίπου 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα για να καλύψει την ενέργεια που αναλώνεται στην παραγωγή γάλακτος. Γενικότερα οι θερμίδες που θα πρέπει να λαμβάνει μια γυναίκα που θηλάζει δεν θα πρέπει να είναι λιγότερες από 1800 ημερησίως, αλλά σίγουρα αυτό εξαρτάται από τη σωματική διάπλαση και τη φυσική κατάσταση της κάθε μητέρας όπως προανέφερα. Πάντως μια απώλεια 1-1,5 kg. μηνιαίως είναι η ιδανική για την ασφάλεια τη δική σου αλλά και του μωρού σου.

Μην ξεχνάς ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού ο ρυθμός του μεταβολισμού σου είναι αρκετά υψηλός γιατί άλλωστε εργάζεται για δύο άτομα.

Η απώλεια των επιπλέον κιλών πρέπει να γίνει αργά και σταθερά για πολλούς λόγους κυρίως όμως επειδή η μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργεί μεγάλη συγκέντρωση τοξινών (που περιέχονται στο σωματικό λίπος) οι οποίες απελευθερώνονται στην κυκλοφορία και περνούν στο γάλα.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *