Δεν έχω αρκετό γάλα για αποκλειστικό θηλασμό

Δεν έχω αρκετό γάλα για αποκλειστικό θηλασμό

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Καλησπέρα, επικοινωνώ μαζί σας διότι πραγματικά με στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν έχω αρκετό γάλα που να μου επιτρέπει τον αποκλειστικό θηλασμό.

Γέννησα την 1/11/10 και το παιδί μου το φέρανε αμέσως να το θηλάσω μιάς και είμαι υπέρμαχος του μητρικού θηλασμού. Το παιδί αμέσως έπιασε την θηλή και θήλασε. Το επαναλάβαμε 3 ώρες όταν μου ξαναφέρανε το μωρό.

Δυστηχώς όμως το μωράκι μου είχε καταπιεί αρκετό αμνιακό υγρό και αίμα κατά την διαδικασία του τοκετού (φυσιολογικός τοκετός) και νοσηλεύτηκε στην μονάδα 8 μέρες. Όπως καταλαβαίνετε του δώσανε ξένο γάλα εκεί. Εμένα δυστηχώς δεν μου κατέβηκε γάλα παρόλο που χρησιμοποίησα θήλαστρο, έβγαζα μόλις 20 χιλιοστόλιτρα και από τα 2 στήθη.

Το παιδί μόλις το πηραμε, είχε ελάχιστο ίκτερο, μου τονίσανε ότι πρέπει να τρώει καλά για να μην αφυδατωθεί. Με λίγα λόγια με πείσανε όλοι ότι το γάλα μου είναι πολύ λίγο και ότι πρέπει να δώσω συμπλήρωμα στο μωρό.

Προσπάθησα μία μέρα ολόκληρη να διατηρήσω μόνο τον θηλασμό έχοντας το μωρό σχεδόν συνεχώς στο στήθος μου γιατί πίστευα πως έτσι θα μπορούσε να μου κατεβάσει το γάλα αλλά δυστηχώς έκλαιγε από την πείνα και τελικά του έδωσα ξένο. Σε κάθε γεύμα την βάζω 1ο λεπτά στο ένα στήθος και 10 στο άλλο και συνεχίζω με συμπλήρωμα αλλά πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να σταματήσει το γάλα με αυτόν τον τρόπο.

Στεναχωριέμαι πάρα πολύ γιατί και το μωρό πιάνει πολύ καλά το στήθος και η θηλή μου είναι πολύ καλή. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αλήθεια ότι τελικά η μαμά παράγει όσο γάλα χρειάζεται το μωρό. Μακάρι να μπορούσα να θηλάσω αποκλειστικά το μωρό μου ακόμα κι αν αυτό σήμαινε να το βάζω κάθε 30 λεπτά στο στήθος μου.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Ευχαριστώ
Ευαγγελία Π. Καλύβια Αττικής

Αγαπητή μητέρα, δεν έχετε γάλα γιατί δίνετε πάνω από μισό λίτρο “συμπληρώματος” κάθε 24ωρο. Εάν θέλετε τον αποκλειστικό θηλασμό, πρέπει να κάνετε επαναγαλακτισμό, δείτε ΕΔΩ

Συνοπτικά πρέπει να κάνετε μασάζ στο στήθος την ώρα του θηλασμού, να μετατράτε καταπόσεις και όχι λεπτά της ώρας, να χρησιμοποιήσετε νοσοκομειακό θήλαστρο και συμπλήρωμα μαγιάς μπύρας ή και δομπεριδόνης για αύξηση της παραγωγής σε γάλα. Έπειτα πρέπει να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα ξένου γάλακτος ή και να δώσετε συμπλήρωμα με το μωρό στο στήθος. Για όλα αυτά χρειάζεστε την καθοδήγηση ειδικού γαλουχίας.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *