Οι “ειδικοί” απαντούν # 206 – Θέμα: Αποκλειστικός θηλασμός και εισαγωγή στέρεων τροφών

Οι “ειδικοί” απαντούν # 206 – Θέμα: Αποκλειστικός θηλασμός και εισαγωγή στέρεων τροφών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Η βοήθεια που μας δίνετε είναι πραγματικά πολύτιμη!

Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και 10 ημερών που με πολύ μεγάλη προσπάθεια έχω καταφέρει να την θηλάσω αποκλειστικά και να μην πιει καθόλου ξένο γάλα. Τώρα πλέον απολαμβάνουμε και οι δύο μας τον θηλασμό!

Στην τελευταία μας επίσκεψη στον παιδίατρο που όλο αυτό το διάστημα ήταν ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός με τον θηλασμό μου είπε πως έφτασε η στιγμή να ξεκινήσουμε κρέμα βανίλια. Μετά από έντονη διαμαρτυρία δική μου ( η μικρή είναι μόνο 4 μηνών!!!) υπαναχώρησε για να ξεκινήσουμε μόλις κλείσει τον πέμπτο μήνα. Η αιτιολογία είναι ότι “πρέπει να την παχύνουμε”! Επίσης εκτός από το ρυζάλευρο θα πρέπει μόλις κλείσει τον πέμπτο μήνα να εισάγουμε και φρούτα αντικαθιστώντας ένα πρωινό και ένα απογευματινό γεύμα, ώστε φτάνοντας στο τέλος του έκτου μήνα να έχουμε ήδη βάλει λαχανικά και μοσχάρι αντικαθιστώντας και ένα ακόμα γεύμα.

Φοβάμαι ότι είναι πολύ νωρίς για όλα αυτά και επιπλέον δεν θέλω να δώσω επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου όπως το ρυζάλευρο γιατί νιώθω ότι μόνο κακό θα κάνουν. Από την άλλη δεν μου έδωσε καμιά εναλλακτική. Θα μπορούσατε να μου προτείνετε ένα πρόγραμμα εισαγωγής στερεών τροφών και σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνει; Και θα ήθελα επιπλέον να ρωτήσω η αντικατάσταση γευμάτων θηλασμού με τροφές δεν θα επιφέρει σταδιακά και μείωση της παραγωγής μου;

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Χριστίνα Μ., Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Λυπάμαι πολύ για τις λανθασμένες οδηγίες του συναδέλφου. Το μωρό σας χρειάζεται 6 μήνες αποκλειστικό θηλασμό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές εταιριών που θα έπρεπε να γνωρίζει ο συνάδελφος.

Το μωρό σας γεννήθηκε στο 3% της καμπύλης βάρους και τώρα είναι στο 50%, δηλαδή υπερπήδησε 2 καμπύλες προς τα πάνω! Αυτά σας τα είπε ο συνάδελφος ή μόνο ότι πρέπει να “παχύνει”;
Μετά τους έξι μήνες μπορείτε να βάλετε τρόφιμα από το τραπέζι, δείτε ΕΔΩ

Η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών πρέπει να γίνεται με παράλληλη συνέχιση του μητρικού θηλασμού, ο οποίος σταδιακά μειώνεται σε συχνότητα, ανάλογα με την πρόοδο στις στερεές τροφές. Η διαδικασία αυτή είναι αναμενόμενη και δεν οδηγεί στο σταμάτημα του θηλασμού αλλά σε συμπληρωματικό θηλασμό, ο οποίος και μετά τους έξι μήνες πρέπει και πάλι να είναι ελεύθερος, κατά απαίτηση του μωρού και όχι σε συγκεκριμένες ώρες που αποφασίζουμε εμείς. Για αυτά και πολλά άλλα μπορείτε να συμβουλευτείτε το βιβλίο μου για την προσχολική διατροφή. 

Εγώ αν πήγαινα σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων για μια βίδα στο λάστιχο και μου συνιστούσαν να αφαιρέσω ολόκληρη τη μηχανή και να βάλω καινούργια, θα άλλαζα αμέσως συνεργείο. Νομίζω το παιδί σας είναι πιο πολύτιμο από το αυτοκίνητό σας.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

an>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *