Οι “ειδικοί” απαντούν # 174 – Θέμα: Θηλασμός και σωστή ανάπτυξη βάρους βρέφους

Οι “ειδικοί” απαντούν # 174 – Θέμα: Θηλασμός και σωστή ανάπτυξη βάρους βρέφους

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Πένυ και είμαι “νέα” μαμά!!!

Με το κοριτσάκι μου -3μηνών και 10 ημερών- κάναμε σήμερα την μηνιαία επίσκεψη στον παιδίατρο. Η γιατρός -δικαίως ή όχι- δεν ξέρω κι αυτό ψάχνω να βρω έδειξε ανησυχία για την εξέλιξη του βάρους της μικρής. (Γέννηση 27/06 – 3.120, Έξοδος 01/07 – 2.900, 05/07 – 3.050, 30/07 – 3.780, 09/09 – 4.900, 07/10 – 5.330 (μόνο 430γρ)).

Μας συνέστησε να μην επαναπαυόμαστε μόνο στο μητρικό θηλασμό και να ξεκινήσουμε και συμπλήρωμα “δοκιμαστικά”. Συγκεκριμένα, μας πρότεινε για τις επόμενες 10 ημέρες να θηλάζω γεύμα παρά γεύμα (τα ενδιάμεσα μόνο ξένο γάλα) με συμπλήρωμα και να σημειώνω όλες τις τιμές (ml) για να της δώσω ένα τελικό report… Δεν ξέρω πως θα μπορέσει να βγάλει άκρη…?!

Έχω ρίξει πολύ ιδρώτα, κλάμα και μελέτη στο Internet και σε διάφορα βιβλία για να φτάσω να έχω την αυτοπεποίθηση που είχα μέχρι σήμερα το πρωί, σχετικά με τον θηλασμό!!! Ξέρω ότι αν εφαρμόσω αυτό το 10ήμερο test drive, θα μείνω πολύ πίσω στην παραγωγή μου και με τα ml που θα βλέπω η μικρή μου να καταναλώνει μέρα με τη μέρα -καθώς θα συνηθίζει και θα αποζητά την ευκολία του μπουκαλιού-, η κατάληξη θα είναι το τέλος της όμορφης εμπειρίας που μοιράζομαι με την κόρη μου…

Σημαντικό είναι να πω ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή που θήλασα στο μαιευτήριο χρησιμοποιώ ψευδοθηλές (medela contact) λόγω επίπεδων θηλών και παρά τις περιστασιακές προσπάθειες μου να θηλάσει η μικρή απευθείας από το στήθος μου το μόνο που καταφέρνουμε είναι κλάμα κι εκνευρισμό. Φαντάζομαι είναι λόγω της “σύγχυσης θηλών”.

Το παιδάκι μου δίνει σε γενικές γραμμές την εικόνα ενός ευτυχισμένου παιδιού! Μήπως όμως τελικά δεν πρέπει να επαναπαύομαι; Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι ίσως μου πει η γιατρός να υποβληθούμε σε ότι είδους εξετάσεων για να εξακριβώσουμε αν το παιδί έχει υγιή ανάπτυξη και το πρόβλημα να το δημιουργώ τελικά εγώ.

Τέλος, στην εκατομμυριοστή αναζήτηση μου στο internet, μελέτησα με τον άντρα μου το παρακάτω site – www.kellymom.com που έδωσε και στους 2 μας κουράγιο. Είναι κατά την γνώμη σας έγκυρο;

Παρ’όλαυτα η μύγα είναι εδώ και πάλι… Κάνω καλά που επαναπαύομαι μόνο σε μητρικό θηλασμό;;;
Πένυ Π., Αρτέμιδα Αττικής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητή Πένυ,

δυστυχώς η παιδίατρός σας δεν γνωρίζει από βρεφική διατροφή και ανάπτυξη. Η μύγα είναι αυθαίρετη. 

Το παιδί σας γεννήθηκε λίγο πάνω από το 25% στις καμπύλες ανάπτυξης ΠΟΥ. Τώρα είναι λίγο κάτω από το 25%, δηλαδή δεν έχει πέσει καν ούτε μία καμπύλη. Ανησυχούμε για το βάρος ενός παιδιού όταν βρίσκεται κάτω από το 3% ή όταν πέφτει στην πορεία του χρόνου 2 καμπύλες. 

Πρέπει να συνεχίσεις οπωσδήποτε τον αποκλειστικό θηλασμό και να βρεις σωστή υποστήριξη για αυτόν, χωρίς τρομοκρατία. 

Δες και τις λεπτομέρειες για τις καμπύλες ανάπτυξης. Μπορείς να τις βρεις στο CDC και να βάλεις το παιδί σου. Επίσης διάβασε και το άρθρο μου “Το ζύγισμα των βρεφών ως εμπόδιο στο μητρικό θηλασμό“.

Και πάλι θα τονίσω: μην μιλάτε για την ανάπτυξη των μωρών σας σε γραμμάρια: δεν υπάρχει κανένα νόημα να λέγεται ότι το μωρό πρέπει να πάρει 1 κιλό ή μισό κιλό το μήνα – πρόκειται για κομπογιαννιτική.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *