Οι “ειδικοί” απαντούν # 172 – Θέμα: Πόνος στο στήθος

Οι “ειδικοί” απαντούν # 172 – Θέμα: Πόνος στο στήθος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κάθε φορά που θηλάζουμε την βάζω και στα δυο στήθη και τρώει περίπου 7 λεπτά από το καθ’ένα. Όμως πολλές φορές τρώει μόνο από το ένα στήθος.

Το αριστερό στήθος έχει υπερπαραγωγή με αποτέλεσμα πολλές φορές να πρήζεται και να στάζει γάλα. Πολλές φορές μπορεί να φάει από το στήθος αυτό το μωρό και να εξακολουθεί να έχει περισσότερο βάρος (γάλα) από το δεξί.

1. εξακολουθώ να ταΐζω εναλλάξ 10λεπτα; Θα ρυθμιστεί το στήθος της υπερπαραγωγής ή γενικά θα υπάρχει αυτό το πρήξιμο-ξεπρήξιμο;

2. Στο στήθος με την υπερπαραγωγή γάλακτος, έχω ένα πόνο, κυρίως μετά τον θηλασμό (αλλά όχι μόνο) και αν μπορώ να τον εντοπίσω σωστά, είναι από την θηλή και κάτω. Ο γιατρός είπε ότι η κλινική εικόνα δεν δείχνει να υπάρχει λοίμωξη και περιμένω τα αποτελέσματα της καλλιέργειας μητρικού γάλατος για να σιγουρευτούμε.

Έχω παρατηρήσει ένα μικρό άσπρο σημαδάκι (σαν το κεφαλάκι καρφίτσας) στην αριστερή θηλή (δεν είμαι σίγουρη ότι υπήρχε πάντα ή εγώ το είδα αφού διάβασα για την καντιντίαση. Τι νομίζετε ότι συμβαίνει; Που οφείλεται ο πόνος; Θα περάσει; Μήπως έχει σχέση και με το σουτιέν; Αν έχει καλή στήριξη επειδή είναι αρκετά βαρύ;

Ευχαριστώ περιμένω με αγωνία την συμβουλή σας!
Ελένη Μ., Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

1. Δίνετε προτεραιότητα στο στήθος που παράγει λιγότερο με σκοπό να υποχωρήσει η παραγωγή στο άλλο.

2. Το άσπρο σημαδάκι πιθανότατα είναι φραγμένος πόρος. Μπορείτε να βάλετε χλιαρές-ευχάριστα ζεστές κομπρέσες λίγο πριν το θηλασμό και να θηλάζετε με το μωρό τοποθετημένο έτσι ώστε το πηγούνι του να είναι προς την περιοχή που πονά. Τα μωρά θηλάζουν πιο δυνατά από το πηγούνι και έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να σας βοηθήσει με το φραγμένο πόρο.

Είναι πιο αποτελεσματικό αν ξαπλώσετε το μωρό ανάσκελα (πχ στην αλλαξιέρα) και να σκύψετε από πάνω του να θηλάσει. Ταυτόχρονα μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ με κατεύθυνση από την περιφέρεια προς το κέντρο του στήθους, αφού πρώτα βάλετε λίγο λάδι στο χέρι σας για να μην ερεθίσετε το δέρμα.

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *