Υπάρχει περίπτωση αλλεργίας;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα,έχω ένα αγοράκι 6 μηνών.

Λίγες μέρες πριν κλείσει τον 6ο μήνα εγώ έλειπα και από λάλος συνεννόηση του δώσανε γάλα εβαπορέ που είναι από τον 6ο μήνα και μετά. Την επόμενη μέρα βρήκα στα κακά του αιματάκι. Μόνο μια φορά. Να συμπληρώσω ότι του έχω ξαναδώσει γάλα σκόνη και δεν είχε πρόβλημα.

Ο παιδίατρος μου είπε ότι είναι αλλεργικός και να του δίνω μόνο ρυζάλευρο κρέμα. Τον ρώτησα αν μπορώ να το επαληθεύσω να του δώσω ίσως κρέμα ρυζάλευρο-βανίλια αλλά δεν μ’ άφησε. Εσείς τι μου προτείνετε να του το ξαναδοκιμασω; Είναι βέβαιο ότι έχει αλλεργία;

Ανθή Τ., Σέρρες

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Γεια σας,

Η περίπτωση αλλεργίας στο γάλα αγελάδος είναι πολύ πιθανή. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να προστατεύσετε το μωρό σας είναι να συνεχίσετε το θηλασμό για όσο διάστημα μπορείτε.

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια διαδικασία που εκδηλώνεται με συμπτώματα από το πεπτικό (π.χ. εμετούς,κωλικούς, αιμορραγία) μετά από μερικές ημέρες, είναι μια αργή δηλαδή διαδικασία.

Είναι πιθανό ένα μωρό που είχε δοκιμάσει στο παρελθόν συμπλήρωμα να το είχε ανεχθεί, να είχε στο μεταξύ όμως αναπτύξει ευαισθησία που στην δεύτερη έκθεση (με το εβαπορέ) εκδηλώθηκε. Στις περιπτώσεις αυτές η αλλεργία αυτή δεν αποδεικνύεται με εξετάσεις αίματος.

Καλό όμως είναι πριν ο γιατρός προσπαθήσει να ξαναβάλει στη δίαιτα οποιαδήποτε τροφή έχει γαλακτοκομικά να δει κάποιες εξετάσεις αίματος του παιδιού που επιβεβαιώνουν ή όχι ότι το παιδί έχει αλλεργία που εκδηλώνεται με γρήγορα και έντονα συμπτώματα δηλ. με αναφυλακτική αντίδραση (πρήξιμο στα χείλια, πρόσωπο, δύσπνοια κλπ).

Εφόσον έχει αποκλείσει την πιθανότητα αυτού του τύπου αλλεργίας μπορεί κανείς να ξαναδοκιμάσει να εισάγει τροφές με γαλακτοκομικά με παρακολούθηση για τουλάχιστο μια εβδομάδα, προσέχοντας τα συμπτώματα από το πεπτικό που σας ανέφερα παραπάνω.

Ο,τιδήποτε αποφασίσετε να κάνετε στη διαδικασία εισαγωγής των τροφών καλό είναι να συμβουλεύεστε πρώτα τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί.


ΠαιδίατροςMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *