Οι “ειδικοί” απαντούν # 152 – Θέμα: Νυχτερινός θηλασμός

Οι “ειδικοί” απαντούν # 152 – Θέμα: Νυχτερινός θηλασμός

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα, έχω ένα μωράκι 14 μηνών και ξυπνάει αρκετές φορές το βράδυ και το θηλάζω. Δεν τρώει κάθε φορά πολύ, κάποιες φορές απλά παρηγορείται. Μια παιδίατρός μου είπε ότι το παιδί δεν χορταίνει ύπνο και ότι πρέπει να κόψω το βραδινό και να το αφήσω να κλάψει και θα μάθει. Δεν μπορώ να το κάνω.

Πείτε μου είναι φυσιολογικό να ξυπνάει τόσες φορές;(5 έως και 12 φορές το βράδυ. Τι να κάνω, να συνεχίσω έτσι; Πιπίλα δεν παίρνει και ούτε με αγκαλιά ηρεμεί μόνο αν τον βάλω στο στήθος μου.

Ρεβέκκα Δ., Ιθάκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητή Ρεβέκκα,

δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν αυτό που σου είπε η συνάδελφος. Αντίθετα υπάρχουν διεθνείς οδηγίες επιστημονικές τα παιδιά να θηλάζουν ελεύθερα – ημέρα και νύχτα – μέχρι τουλάχιστον 2 ετών. Μην έχεις τύψεις και δεν κάνεις κανένα κακό στο παιδί.

Αν όμως η κατάσταση είναι πρόβλημα για σένα ή για τον άντρα σας, πρέπει να το συζητήσετε και να καταλήξετε σε κοινές αποφάσεις. Δεν κάνετε κανένα κακό αν κοιμάστε μαζί με το παιδί και το θηλάζετε. Αν όμως αποφασίσετε να αλλάξετε την κατάσταση, πάλι δεν κάνετε κάποιο κακό. Ό,τι βολεύει την οικογένειά σας μέσα από συζήτηση.

Η αλήθεια είναι ότι να το αφήσετε να κλαίει και να κοιμηθεί δεν είναι κάτι εύκολο σε αυτήν την ηλικία. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν προτιμότερο να το επιχειρούσατε με το παιδί να πλησιάζει ή να περνάει τα δύο. Τότε θα συνεννοείστε μαζί του καλύτερα και με κουβέντα και επιμονή μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες στον ύπνο, εάν το επιθυμείτε.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *