Πυρετός: είσαι σίγουρη ότι τον αντιμετωπίζεις σωστά;

Πυρετός: είσαι σίγουρη ότι τον αντιμετωπίζεις σωστά;

Έχει πυρετό! Τι πρέπει να ξέρεις σε περίπτωση που ακολουθήσει θεραπεία στο σπίτι και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε οι γονείς στην αντιμετώπιση του;
Μόνο μία στις τέσσερις μητέρες ξέρει να αντιμετωπίσει σωστά τον πυρετό του παιδιού της!

Τι πρέπει να κάνεις;
– Μη δίνετε αντιπυρετικά σε θερμοκρασία κάτω από τους 38 ºC εκτός αν έχετε οδηγίες από τον παιδίατρο σας (παιδιά που κάνουν σπασμούς κ.α).

– Το παιδί δεν πρέπει να είναι ντυμένο βαριά και σκεπασμένο, αλλά πρέπει να είναι σχεδόν γυμνό για να πέσει η θερμοκρασία.

– Αν κάνει ξαφνικά υψηλό πυρετό (39.5-40 ºC) και μέχρι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο γδύστε το εντελώς. Έτσι, η θερμοκρασία από το κορμάκι του θα εξατμιστεί και ο πυρετός μπορεί να πέσει ακόμη και χωρίς τη χορήγηση αντιπυρετικών. Αντίθετα με αντιπυρετικά και με ρούχα η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει και να κάνει ακόμη και σπασμούς. Η δεύτερη κίνηση είναι να δροσίσουμε το μέτωπο, τα χέρια, τα πόδια και τον κορμό του παιδιού με μια πετσέτα βρεγμένη με δροσερό -και όχι χλιαρό- νερό.

– Αν παρά το γδύσιμο και το φάρμακο η θερμοκρασία επιμείνει, τότε πρέπει να του κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο για 5-10 λεπτά.

– Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες δωματίου με σόμπες καλοριφέρ, κλειστά παράθυρα κ.α

Να μείνει στο κρεβάτι;
“Εκτός από λίγες αρρώστιες για τις οποίες ενημερώνει ο παιδίατρος, το παιδί δεν είναι απαραίτητο να μείνει στο κρεβάτι. Αντίθετα, μπορεί να βοηθηθεί ψυχολογικά όταν κινείται σε χώρους που το ευχαριστούν. Ακόμη αν το παιδί ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα παιχνίδια του σημαίνει ότι η υγεία του βελτιώνεται”, εξηγεί ο γιατρός.

Τι να φάει;
“Υπάρχουν αρρώστιες για τις οποίες ο γιατρός θα συστήσει ειδική δίαιτα. Στις άλλες περιπτώσεις όμως δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί να φάει γιατί η ανορεξία μπορεί να είναι φυσικό επακόλουθο της ασθένειας, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες. Έπειτα από την αρρώστια σίγουρα θα επανέλθει η όρεξη του. Ας φάει λοιπόν όσο θέλει, όποτε θέλει και ό,τι θέλει. Ο γονιός διακριτικά μπορεί να επιμείνει σε φρουτοχυμούς και ιδιαίτερα πορτοκαλάδες που δίνουν πολλές βιταμίνες”.

Σπύρος Μαζάνης
Παιδίατρος

Πηγή & φωτό: tlife 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *