Οι “ειδικοί” απαντούν # 99 – Θέμα: Θηλασμός και ανάπτυξη

Οι “ειδικοί” απαντούν # 99 – Θέμα: Θηλασμός και ανάπτυξη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα σας.
Έχω μια κορούλα τεσσεράμισι μηνών η οποία τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα και αισίως ζυγίζει 8,300 kgr.

Έως τώρα κατά τις επισκέψεις μας στον παιδίατρο δεν είχε γίνει ποτέ νύξη για να προσέξω την αύξηση του βάρους της ή για να βάλω πρόγραμμα στον θηλασμό. Από μόνη μου την θήλαζα περίπου κάθε 3 ώρες μετά τον τρίτο μήνα και το βράδυ ξυπνούσε συνήθως μία φορά. Η νέα παιδίατρος που επισκεφτήκαμε μας είπε πως είναι απαράδεκτο να μην με έχουν ενημερώσει πως έπρεπε ήδη αν έχω ελαττώσει τα γεύματα σε 5 την ημέρα (και να μεσολαβούν απαραίτητα υγρά όπως χαμομήλι, τήλιο κτλ.) λόγω του ότι το παιδί είναι στο ανώτατο όριο της καμπύλης ανάπτυξης και αυτό θέλει όπως μας είπε άμεση προσοχή απο τώρα.

Θέλω σας παρακαλώ να με συμβουλέψετε καθώς οι απόψεις διίστανται και αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο, εάν θα πρέπει όντως να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στα μωρά ανάλογα με την ανάπτυξή τους και εάν πρέπει πράγματι να προσέχουμε την μεγάλη αύξηση του βάρους στους πρώτους μήνες και εάν ναι αυτό επιτυγχάνεται με μείωση γευμάτων και χορήγηση άλλων υγρών (χαμομήλι κτλ) ενδιάμεσα όταν το μωρό ενδεχομένως θα διαμαρτύρεται μέχρι να προσαρμοστεί;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας.

Με εκτίμηση,
Σοφία Ρ., Πειραιάς


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητή Σοφία,
Είναι απολύτως κατανοητό ότι είσαι μπερδεμένη με τόσες διαφορετικές απόψεις.

Το κοριτσάκι σου όντως έχει πάρει βάρος πάνω από το μέσο όρο. Κατά μέσο όρο ένα υγιές, τελειόμηνο μωρό διπλασιάσει το βάρος του τον πέμπτο- έκτο μήνα της ζωής του. Ο κάθε άνθρωπος όμως είναι διαφορετικός και το κάθε μωράκι αναπτύσσεται με δικό του ρυθμό.

Δεν υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τα παχουλά μωρά με την παχυσαρκία αργότερα, αντιθέτως οι μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία σε μεγαλύτερη ηλικία. Επειδή τώρα το μωρό σου παίρνει βάρος γρήγορα, δεν σημαίνει ότι θα είναι παχύσαρκο αργότερα, ούτε του δημιουργεί κάποιο πρόβλημα τώρα.

Κάθε μαμά φτιάχνει το ιδανικό γάλα για το μωρό της. Δίνοντας νερό η χαμομήλι αντί για μητρικό γάλα, αντικαθιστάς το πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά γάλα που είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού με νερό.

Τα έχεις κάνει όλα πολύ σωστά και σε συμβουλεύω να συνεχίσεις να θηλάζεις την κορούλα σου χωρίς περιορισμούς και χωρίς να δώσεις άλλα υγρά. Είμαι σίγουρη ότι μόλις ξεκινήσει να μπουσουλάει και να περπατάει θα αδυνατίσει.

 

Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *