Οι “ειδικοί” απαντούν # 134 – Θέμα: Θηλασμός & αποιδηματική αγωγή

Οι “ειδικοί” απαντούν # 134 – Θέμα: Θηλασμός & αποιδηματική αγωγή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Έπαθα πάρεση προσωπικού νεύρου και μου χορηγήσαν μια σειρά από φάρμακα, χωρίς να μου κάνουν καμία εξέταση για να διαπιστώσουν αν είναι από ίωση και λέγοντας μου ότι θα χειροτερέψω.

Να σημειώσω ότι πήγα άμεσα όταν το αντιλήφθηκα. Όταν είπα ότι θηλάζω μου είπαν να σταματήσω τον θηλασμό. Ρώτησα τον παιδίατρο μου και μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα οι ποσότητες που περνούν δεν επηρεάζουν το μωρό, σκέφτηκα να ρωτήσω και τον γυναικολόγο που απάντησε να σταματήσω τελείως τον θηλασμό και ένας άλλος παιδίατρος να σταματήσω μόνο για την περίοδο που θα κάνω την θεραπεία.

Ξεκίνησα φυσιοθεραπεία και δεν πήρα ακόμη την θεραπεία η οποία είναι: νοοτροπ, medrol, zurcazol, trivimine. είναι επικίνδυνη για το μωρό; και αν ναι, ξέρω ότι δεν είναι ειδικότητά σας, αλλά μήπως θα μπορούσα να αντικαταστήσω κάποιο από αυτά με κάποιο αντίστοιχο και λιγότερο επικίνδυνο;

Στο νοσοκομείο με εξέτασε παθολόγος, νευρολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος και επισκέφτηκα παθολόγο και νευρολόγο εκτός νοσοκομείου. Όλοι μου είπαν να σταματήσω το θηλασμό.

Ευχαριστώ.
Αναστασία Δ.
, Ιωάννινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

nootrop (δραστική ουσία piracetam) μέτρια ασφαλές. Δεν έχουν αναφερθεί επιβλαβείς επιδράσεις στο βρέφος. Προσέξτε αν το μωρό είναι ληθαργικό ή ευερέθιστο.

medrol (δραστική ουσία methylprednisolone, κορτικοστεροειδές) ασφαλές.

zucrazol (δραστική ουσία pantoprazol) μέτρια ασφαλές, χορηγείται για οισοφαγίτιδες, πεπτικά έλκη,
εναλλακτική ουσία omeprazol, ασφαλής, όμως και αυτή χορηγείται για τα ίδια συμπτώματα που δεν νομίζω να έχουν σχέση με την περίπτωσή σας. Σας παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο αυτό χορηγήθηκε για την περίπτωσή σας (η προτεινόμενη εναλλακτική ουσία είναι από το e-lactancia που παραθέτω παρακάτω).

trivimin ασφαλές, συμβατό με το θηλασμό (βιταμίνες Β).

Μπορείτε να τα ελέγξετε και μόνη σας, αναζητώντας τα με τη δραστική ουσία από αυτή τη βάση δεδομένων (δημιουργήθηκε στα πλαίσια εθνικού προγράμματος σε ένα Ισπανικό νοσοκομείο από τους εκεί ιατρούς, υπάρχει και όλη η σχετική βιβλιογραφία).
 
Λιγότερο ενημερωμένη ως παλαιότερη είναι και αυτή η έκδοση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων που έχει δημοσιευτεί εδώ και χρόνια.

Όλα τα παραπάνω φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό και κανένα δεν αποτελεί ένδειξη διακοπής του θηλασμού. 

Λυπάμαι πολύ που οι θεράποντες ιατροί είναι τόσο αδιάφοροι για την υγεία του μωρού σας και τη δική σας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πολύ λίγοι οι γιατροί που θα σας αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα και θα σας δώσουν έγκυρη γνώμη. Οι περισσότεροι απλώς αποφεύγουν τις ευθύνες και συστήνουν διακοπή του θηλασμού χωρίς να γνωρίζουν το γιατί. Επίσης κάνουν οικονομία στο πολύτιμο χρόνο που απαιτεί η αναζήτηση κάθε ουσίας σε μια βάση δεδομένων ή σε ένα βιβλίο. Ίσως κάνουν οικονομία και στα χρήματα μια και το κόστος ενός βιβλίου ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσό των 100 δολαρίων, ή 53 λιρών.

Πραγματικά λυπάμαι που σας τρόμαξαν χωρίς λόγο.

Περαστικά σας!

 

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

 Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *