Οι “ειδικοί” απαντούν # 125 – Θέμα: θηλασμός. Μήπως πρέπει να του δώσω συμπλήρωμα;

Οι “ειδικοί” απαντούν # 125 – Θέμα: θηλασμός. Μήπως πρέπει να του δώσω συμπλήρωμα;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα!

Έχω ένα αγοράκι 5½ μηνών και θηλάζω αποκλειστικά όλο αυτό το διάστημα. Τις τελευταίες 15 μέρες όμως, μου αδειάζει και τους 2 μαστούς και ακόμη ανοίγει το στοματάκι του και ψάχνει να πιεί κι άλλο, ιδιαίτερα στο τελευταίο του γεύμα το βράδυ και ενώ ξυπνούσε μια φορά ενδιάμεσα τη νύχτα, τώρα ξυπνάει 4-5 φορές.

Μήπως πρέπει να του δώσω συμπλήρωμα; Και αν ναι, τι να επιλέξω; Ευχαριστώ πολύ!

Αθηνά Τ., Γλυφάδα


Σημ.: έχουν δοθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Καλημέρα,

Κοιτώντας τις ζυγίσεις του μωρού σου παρατήρησα ότι τους πρώτους 2 μήνες έπαιρνε πολύ βάρος, ενώ από τον 3ο μήνα το βάρος που παίρνει όλο και λιγοστεύει. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα η γενική εικόνα του βάρους του να είναι καλή, χάρη στους πρώτους μήνες. Κατά μέσο όρο τα μωρά διπλασιάζουν το βάρους τους τους πρώτους 5-6 μήνες.

Είναι λίγο ανησυχητικό ότι το μωρό παίρνει όλο και πιο λίγο βάρος. Γράφεις ότι το μωράκι σου θηλάζει 10-12 φορές το 24ωρο. Εάν αυτοί οι θηλασμοί είναι χωρίς χρονικό περιορισμό και αν τον έχεις θηλάσει όλους αυτούς τους μήνες οπότε και όσο θέλει εκείνος, πρέπει να ψάξεις την αιτία γιατί το μωρό παίρνει όλο και πιο λίγο βάρος. Σου συνιστώ να το συζητήσεις σε πρώτη φάση με μια σύμβουλο θηλασμού.

Το γεγονός ότι ξυπνάει συχνά την νύχτα μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, ίσως να πονάνε τα ούλα του λόγω της οδοντοφυΐας.

Σαν γενική συμβουλή θα σου πω ότι η ποσότητα του γάλακτος που παράγεις εξαρτάται από το πόσο συχνά αδειάζεις το στήθος σου.

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να παίρνεις Fenugreek (τριγονελλα). Το Fenugreek θα το βρεις στο φαρμακείο η σε μαγαζί με βιολογικά τρόφιμα. Διάβασε τις οδηγίες στην συσκευασία για την σωστή δοσολογία. Συνήθως η γυναίκες παρατηρούν αύξηση του γάλακτος σε 24-72 ώρες.

Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

 

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *