Οι “ειδικοί” απαντούν # 110 – Θέμα: Απορίες θηλασμού

Οι “ειδικοί” απαντούν # 110 – Θέμα: Απορίες θηλασμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

Έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε στις 15/8/2010. Ζύγιζε 2.9 κιλά. Το θήλασα κατευθείαν στην αίθουσα τοκετού. Στο μαιευτήριο του δίνανε συμπλήρωμα και το θήλαζα κάθε φορά που μου το φέρνανε.

Όταν γυρίσαμε σπίτι δυσκολεύτηκα να του μάθω να θηλάζει και στην αρχή έδινα περίπου 2 φορές την ημέρα ξένο γάλα από 30 έως 60 ml. Την εβδομάδα αυτή κατάφερα να μην του δώσω. Βέβαια το πρόβλημα μου είναι ότι χρειάστηκε να πάμε στον οφθαλμίατρο 2 φορές οπότε τότε του έδωσα ξένο γάλα στο ιατρείο.

Θηλάζω και 16 φορές την ημέρα, συνήθως από 20 λεπτά από ένα στήθος. Το μωρό ξυπνάει περίπου κάθε 1.5 ώρα, με εξαίρεση το βράδυ, αφού του κάνω μπάνιο και τον ταΐσω ξυπνάει περίπου μετά από τρεις ώρες.

Εγώ παίρνω μαγιά μπύρας 3 φορές από 4 ταμπλέτες συνεχόμενα από τις 20 Αυγούστου καθώς και το τσάι stillee της weleda. Έχουμε κατά μέσα όρο 9 βρεγμένες πάνες και ισάριθμες κενώσεις οι οποίες το τελευταίο 10ημερο περίπου είναι κυρίως πράσινες. Η παιδίατρος μου είπε ότι οφείλεται στους κολικούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μου είναι ότι συνήθως κοιμάται στο 10λεπτο και αγωνίζομαι να τον ξυπνήσω για να συνεχίσει. Εάν τον αφήσω να κοιμηθεί θα ξυπνήσει μόνος του σε λίγη ώρα για να φάει.

Αναρωτιέμαι εάν τρώει επαρκώς καθώς και για τις πράσινες κενώσεις. Εγώ να συνεχίσω την μαγιά μπύρας; Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός ώστε το μωρό να παίρνει και το γάλα που είναι στο τέλος πιο λιπαρό; Όταν κοιμηθεί στο 10λεπτο του θηλασμού και ξυπνήσει μετά να συνεχίσω από το ίδιο στήθος; Την διάρκεια του θηλασμού πρέπει να την ορίζει το μωρό; Αφού κοιμάται δεν σημαίνει ότι χορταίνει; Επίσης κοιμάται μόνο όταν θηλάζει στο στήθος μου. Είναι σωστό; Πιπίλα δεν χρησιμοποιούμε μέχρι πότε μπορούμε να την κρατήσουμε εκτός; Μετά τις 40 ημέρες τι θα αλλάξει στον θηλασμό; Τέλος όταν τον βάζω να ρευτεί συνήθως ξυπνάει και δεν καταλαβαίνω εάν ρεύεται η όχι. Αν και νομίζω ότι δεν ρεύεται πάντα, το θέμα είναι ότι ορισμένες φορές βγάζει γάλα στο κρεβάτι του.

Ευχαριστώ.
Γεωργία Μ., Θεσσαλονίκη


Σημ.: έχουν δοθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αγαπητή Γεωργία,

Για το τι είναι φυσιολογικό στο θηλασμό δείτε ΕΔΩ

Το αγοράκι σου γεννήθηκε πριν τις 39 εβδομάδες κύησης κάτω από 3 κιλά. Πολλά τέτοια μωρά κάνουν συνεχόμενους θηλασμούς και πολύ συχνά ταΐσματα κατά τους πρώτους 2 μήνες ώστε να μεγαλώσουν.
Το μωρό σου παίρνει βάρος και κάνει φυσιολογικά κακά. 

Για το πότε χορταίνει κοίτα ΕΔΩ
Το ότι κοιμάται δεν είναι πάντα αξιόπιστη ένδειξη ότι χορταίνει.

Βασικά αφήνεις το παιδί να αποφασίσει. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να κάνεις το θηλασμό αποτελεσματικότερο είναι να κάνεις μασάζ στο στήθος όταν το ταίζεις. Κοίταξε τα βίντεο του Jack Newman για το πως να κάνεις μασάζ στο www.drjacknewman.com Το μασάζ βοηθάει το μωρό να μείνει περισσότερη ώρα στο στήθος ξύπνιο και να πάρει περισσότερο γάλα πιο γρήγορα.

Τα πράσινα κακά είναι ένδειξη ότι παίρνει πολλή λακτόζη, που περιέχεται στο πρώτο γάλα που βγαίνει από το στήθος και αυτό συμβαίνει όταν αλλάζουμε συνέχεια στήθος. Καλύτερα να χρησιμοποιείς το ίδιο στήθος αν ο μικρός θέλει να ξαναφάει μέσα σε μία ώρα από την αρχή του προηγούμενου γεύματος.

Θα σε συμβούλευα να συνεχίσεις τη μαγιά μπύρας και να αποφύγεις την πιπίλα για μερικές εβδομάδες ακόμα. Μην έχεις ενοχές που κοιμάται στο στήθος σου, είναι απόλυτα φυσιολογικό και θεμιτό.

Μην επιμένεις πολύ με το ρέψιμο, εάν τρώει ήσυχα είναι πιθανό να μην ρευτεί. Μετά από 5-10 λεπτά εφόσον δεν ρευτεί τον αφήνεις. Λίγες γουλίτσες όταν ξαπλώνει είναι φυσιολογικές σε αυτήν τη φάση.

Καλή συνέχεια!

 Παπαβέντσης Στέλιος
 Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *