Προτιμότερη η σύριγγα από το κουτάλι στην χορήγηση παιδικού φαρμάκου

Προτιμότερη η σύριγγα από το κουτάλι στην χορήγηση παιδικού φαρμάκου

Οι γονείς πρέπει να αποφύγουν την χρήση των κουταλιών για την χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά τους, διότι διαφέρουν σε μέγεθος, συντελώντας πολλές φορές σε υπο- και υπέρ-δοσολογίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Clinical Practice.

Έλληνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοχημικών Επιστημών «Αλφα», συνεργαζόμενοι με Αμερικανούς συναδέλφους τους, μελέτησαν πάνω από 70 κουτάλια σε 25 σπίτια και διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο ήταν τριπλάσιο σε μέγεθος από το μικρότερο.

Επίσης παρατήρησαν ότι όταν οι γονείς ερωτήθηκαν για την χρήση 5ml φαρμάκου στο κουτάλι, τελικά η ποσότητα που έβαλαν διέφερε σημαντικά. Μόνον ένας γονιός κατάφερε να δώσει στο παιδί του τη σωστή δόση.

Για την αποφυγή της διαφοράς δοσολογίας, οι ερευνητές τονίζει ότι κρίνεται απαραίτητη η χρήση των ειδικών συριγγών.

Ο καθηγητής Ματθαίος Φαλάγκας που ηγήθηκε της έρευνας εξηγεί ότι «ο γονιός που χρησιμοποιεί το κουτάλι για δώσει κάποιο φάρμακο στο παιδί μπορεί να του χορηγεί έως και τριπλάσια ποσότητα από την ενδεδειγμένη.

Στα περισσότερα σπίτια που επιλέξαμε, είχαν από ένα έως τρία διαφορετικού μεγέθους κουτάλια, αν και σε δυο νοικοκυρές καταγράφηκαν έξι διαφορετικά κουτάλια.»

Αρα λοιπόν δεν είναι περίεργο που παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Αντιθέτως οι ιατρικές σύριγγες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τα παιδικά φάρμακα, ειδικά στην περίπτωση της ιβουπροφαίνης και της παρακεταμόλης.

Πηγή & φωτό: pathfinder

2 Σχόλια

  1. Λογικό! Ανάλογα με το σχέδιο υπάρχουν διαφορές και στα κουταλάκια!

    Δεν είναι αξιόπιστο μέσω μέτρησης εκτός μόνο αν κάποια στιγμή κάνεις πρόβα με τη σύριγγα πόσο γεμίζει το κουταλάκι οπότε την επόμενη φορά ξέρεις 😉

  2. πράγματι ….η ερώτηση της παιδιάτρου μου όταν την κάλεσα πανικόβλητη και της είπα ότι δεν πέφτει ο πυρετός της εξάχρονης κόρης μου ήταν: -είσαι σίγουρη ότι έδωσες 10 ml?-ναι έδωσα δύο κουταλάκια,-πάρε μία σύριγγα…..όταν λοιπόν τράβηξα με σύριγγα 10ml διαπίστωσα ότι με αυτά γέμιζαν ΤΕΣΣΕΡΑ κουταλάκια….που να πέσει λοιπόν ο πυρετός!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *