Καμπανάκι για το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

Καμπανάκι για το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι
τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό
κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη παίζουν
σημαντικό ρόλο”
, δήλωσε ο δρ Ουϊτερβααλ.
“Και όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση της
εγκύου στον καπνό, τόσο μεγαλύτερη
η βλάβη στους απογόνους της”

Οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της κυήσεως προκαλούν μόνιμες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των παιδιών τους, οι οποίες μπορεί να ανιχνευθούν νωρίς μετά την ενηλικίωση και να αυξήσουν τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάσθηκε το Σαββατοκύριακο σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

Οι γυναίκες πρέπει να πάψουν να καπνίζουν, ιδίως κατά την εγκυμοσύνη, εάν θέλουν να διαφυλάξουν την υγεία του αγέννητου μωρού τους“, είπε στους συνέδρους ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κάνο Σ. Ουϊτερβααλ, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία.

Όπως εξήγησε στο Ρόιτερς, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις “ρίζες των χρόνιων νοσημάτων νωρίς στη ζωή”, το οποίο τροφοδοτείται εν μέρει από το εύρημα ότι το χαμηλό βάρος κατά την γέννηση σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου.

Επειδή η έκθεση στον καπνό των τσιγάρων κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, οι ολλανδοί ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει συσχέτιση του καπνίσματος με τον εκ γενετής αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ελέγχοντας τους ιατρικούς φακέλους 732 εθελοντών οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1970 και 1973 και οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε υπερηχογραφήματα αγγείων μεταξύ 1999 και 2000, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 215 που είχαν γεννηθεί από εγκύους καπνίστριες είχαν πολύ πιο μεγάλη πάχυνση των τοιχωμάτων των καρωτίδων αρτηριών τους.

Οι καρωτίδες είναι οι δύο κύριες αρτηρίες στον λαιμό, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Η αυξημένη πάχυνση των τοιχωμάτων τους σηματοδοτεί αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων. Την μεγαλύτερη πάχυνση των καρωτίδων είχαν οι νέοι, οι οποίοι είχαν γεννηθεί από γονείς καπνιστές. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη παίζουν σημαντικό ρόλο“, δήλωσε ο δρ Ουϊτερβααλ. “Και όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση της εγκύου στον καπνό, τόσο μεγαλύτερη η βλάβη στους απογόνους της“.

Οι συσχετίσεις που κατέδειξε η μελέτη ήταν ανεξάρτητες από άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως το νυν κάπνισμα των γονέων ή και το κάπνισμα των ίδιων των νέων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι χημικές ουσίες του τσιγάρου φτάνουν μέσω του πλακούντα στην καρδιά και στα αγγεία του εμβρύου, προκαλώντας ανήκεστες ως φαίνεται βλάβες.

Η καρδιά είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στα έμβρυα και οι κτύποι της μπορούν να γίνουν αντιληπτοί με υπερηχογράφημα από την πέμπτη κιόλας εβδομάδα της κυήσεως.

Πηγή: nonsmokersclub
Photo: istockphoto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *