Οι “ειδικοί” απαντούν # 75 – Θέμα: Παιδικός βραδινός ύπνος

Οι “ειδικοί” απαντούν # 75 – Θέμα: Παιδικός βραδινός ύπνος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 13 μηνών, το οποίο θήλασε αποκλειστικά εως 6 μηνών και τώρα τρώει στερεά γεύματα εκτός από το πρωί και το βράδυ πριν κοιμηθεί που εξακολουθεί να θηλάζει.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ εδώ και πολύ καιρό έχουμε σταματήσει τον θηλασμό στις πολύ συχνές βραδυνές αφυπνίσεις ο μικρός του συνεχίζει να ξυπνάει. Νυστάζει και θέλει να ξανακοιμηθεί, με την παρουσία μου και μόνο ηρεμεί και κοιμάται πάλι.

Πώς να του μάθω να κοιμάται μόνος του; είναι νωρίς ακόμα; Είναι πολύ εξαντλητικό πλέον για μένα το πρόβλημα αυτό γιατί εδώ και ένα μήνα έχω επιστρέψει στην εργασία μου.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!
Άννα Τ., Θεσσαλονίκη


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Αυτό είναι συχνό θέμα και οι τρόποι αντιμετώπισης είναι τρεις:

1. Επιστρέφετε στο νυχτερινό θηλασμό. Τον παίρνετε στο κρεβάτι σας, τον θηλάζετε πλαγιαστά και σχεδόν δεν ξυπνάτε καθόλου όλη νύχτα. Η επιλογή αυτή ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ, είναι πρόβλημα μόνο αν εσείς το θεωρήσετε ως πρόβλημα.

2. “Εκπαιδεύετε” το παιδί στον μοναχικό ύπνο. Του δίνετε ένα μεταβατικό αντικείμενο (πχ αρκουδάκι) για να κοιμάται πάντα μαζί του. Τον βάζετε στο κρεβατάκι του πριν τον πάρει ο βαθύς ύπνος, άρα δεν τον αφήνετε να κοιμηθεί βαθιά στο στήθος σας. Εφαρμόζετε το ελεγχόμενο κλάμα εάν ξυπνάει. Την επιλογή αυτή δεν την συνιστώ για την ηλικία του, κάποιοι όμως το εφαρμόζουν. Δείτε και ΕΔΩ 

3. Ενδιάμεση επιλογή. Αυτό που ήδη κάνετε, προσπαθείτε να το βάλετε στο κρεβάτι του, επιστρέφετε εάν ξυπνάει, παίρνετε αγκαλιά, εάν επιμένει να κλαίει το βάζετε στο στήθος. Πηγαινοέρχεστε συχνά και κουράζεστε.

Η απόφαση είναι δική σας, δεν υπάρχει γενικά σωστό ή λάθος αλλά τι βολεύει την δική σας οικογένεια, με συνεννόηση με το σύζυγο.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. 
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *