Οι “ειδικοί” απαντούν # 73 – Θέμα: Θηλασμός & εισαγωγή τροφών

Οι “ειδικοί” απαντούν # 73 – Θέμα: Θηλασμός & εισαγωγή τροφών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα. Για άλλη μία φορά χρειάζομαι την βοήθεια σας.

Η μικρή μου είναι 5μηνών και 12 ημερών, ζυγίζει 7380γρ. Μέχρι στιγμής θήλασα αποκλειστικά και νιώθω ότι τα κατάφερα. Η παιδιατρός μου μας ενημέρωσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην εισαγωγή στερεών τροφών. Ενδεικτικά μας είπε να ξεκινήσουμε με ρυζάλευρο μετά φρούτα και μετά χορτόσουπα, ανά 5 ημέρες προσθέτουμε το καινούργιο. Μου είπε ότι στο τέλος θα θηλάζω μόνο πρωί και βράδυ και ενδιάμεσα στην ημέρα όχι όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των τροφών.

Μπορώ να στερήσω από το μωρό αν το ζητάει; Μου είπε να της δίνω και νερό. Η μικρή μου ξυπνάει το βράδυ ανά 3 ώρες περίπου και θηλάζει, δεν ξέρω πως να το κόψω (επειδή θα αργήσω να επιστρέψω στην δουλειά δεν με πειράζει που ξυπνάω) ή αν θα το κόψει από μόνη της η μικρή. Το αρνητικό είναι ότι έμαθε να κοιμάται στο στήθος μου (που εμένα δεν με ενοχλεί) προσπάθησα να τις δώσω πιπίλα αλλα δεν την θέλει ( και κακώς ακούω τους άλλους). Δεν ξέρω τι είναι σωστό και τι όχι αλλά προτιμώ αν εμπιστεύομαι το ενστικτό μου.

Θα ήθελα να με βοηθήσετε τι να κάνω ενδιάμεσα την ημέρα.

Συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά η βοήθειά σας είναι πολύτιμη. Καλή συνέχεια σε αυτό που κάνετε με τόση αγάπη.

Πέρσα Κ.
, Ν.Ραιδεστός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Ως προς την εισαγωγή στερεών τροφών, η παιδίατρός σας σας τα είπε σωστά. Φρούτα, λαχανικά, ριζάλευρο σιγά-σιγά. 

Εισαγωγή στερεών τροφών όμως δεν σημαίνει αποθηλασμό. Οι οδηγίες που σας έδωσε για το γάλα είναι οδηγίες αποθηλασμού. Πρόκειται για οδηγίες που δίνονται όταν ένα μωρό πίνει ξένο γάλα με μπιμπερό.

Για μωρά που θηλάζουν οι οδηγίες είναι απλές: Θηλάζετε ελεύθερα όπως κάνατε έως τώρα. Αφήστε στο παιδί να αποφασίσει εάν θέλει στήθος και πότε. Μην το αρνείστε. 

Ο νυχτερινός θηλασμός είναι φυσιολογικός σε αυτήν την ηλικία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν αρχίσει να τρώει 3 γεύματα κρεμών την ημέρα, θα θέλει άλλοτε να μην θηλάσει καθόλου, άλλοτε 5 φορές και άλλοτε 15 σε μέρες που δεν έχει όρεξη για φαγητό, έχει πόνο στα δόντια, ίωση κλπ.

Άλλο γάλα δεν χρειάζεται ούτε και πρέπει να δώσετε. Ο θηλασμός είναι κατά απαίτηση του μωρού. Ο,τιδήποτε άλλο σε οποιαδήποτε ηλικία είναι αυθαίρετο και μη φυσιολογικό.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. 
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *