Οι “ειδικοί” απαντούν # 57

Θέμα: Προβλήματα κατά τον θηλασμό

Γεια σας και συγχαρητήρια για την σημαντική προσπάθειά σας!

Έχω ένα αγοράκι 1 μήνα το οποίο και θηλάζω αποκλειστικά από τη στιγμή που γυρίσαμε από το μαιευτήριο. Η ανάπτυξή του φαίνεται ικανοποιητική καθώς μέσα σε 10 μέρες από τη γέννηση ξεπέρασε το βάρος γέννησης, ενώ τώρα πια έχει περάσει τα 4 κιλά (γεννήθηκε 3130 γρ.).

Ενώ ο θηλασμός λοιπόν πήγαινε καλά, την τελευταία εβδομάδα περίπου, στα μέσα του θηλασμού αποτραβιέται βίαια από το στήθος και κλαίει σπαρακτικά σχεδόν σε κάθε θηλασμό, εκτός συνήθως από τους νυχτερινούς. Ακόμη, όταν θηλάζει πολλές φορές γκρινιάζει και τεντώνεται ή καμπουριάζει/διπλώνεται. Μετά ζητά κλαίγοντας πάλι να φάει αλλά δε δέχεται το στήθος (ούτε και το άλλο). Δεν ησυχάζει στην αγκαλιά μου και ηρεμεί μόνο αν πάει σε άλλον ή καμιά φορά βοηθάει και να σηκωθούμε όρθιοι. Μετά από σύντομο διάστημα και αφού ηρεμήσει (σε 2-10 λεπτά) συνήθως ζητά πάλι να θηλάσει για 3-5 λεπτά, αποκοιμιέται ή αποτραβιέται πάλι κλαίγοντας.

Το γάλα πρέπει να ρέει σχετικά εύκολα, αφού πολλές φορές στη διάρκεια της μέρας παρουσιάζω διαρροή γάλακτος, ειδικά όταν θηλάζω (στο στήθος που δε θηλάζω). Επίσης κάποιες φορές όταν αποτραβιέται, το γάλα εξακολουθεί να στάζει από το στήθος που θήλαζα.

Να σημειώσω εδώ ότι γενικά παρουσιάζει αρκετές αναγωγές και καμιά φορά εμετούς, έχει αέρια και φαίνεται να έχει δυσκολία στις κενώσεις, οι οποίες ωστόσο είναι φυσιολογικές.

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι, τι μπορεί να προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά και τι μπορώ να κάνω για να βελτιωθεί η κατάσταση; Όλο αυτό επιμηκύνει τη διάρκεια του κάθε θηλασμού, το μωρό ταλαιπωρείται και με αποκαρδιώνει, αφού δεν ξέρω τι να κάνω για να τον παρηγορήσω και να τον θηλάσω αποτελεσματικά…

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,
Στέλλα Ξ., Θεσσαλονίκη


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

Βρίσκεστε στα χειρότερα των κολικών. Ο γιατρός σας θα κρίνει αν υπάρχει και κάποιο στοιχείο ΓΟΠ (Παλινδρόμησης).

Όπως και να έχει, τα καλύτερα έρχονται. Όταν κλαίει στο στήθος, κάντε διάλλειμα, δοκιμάστε μασάζ στην κοιλίτσα, τα πόδια προς την κοιλιά, αγκαλιά, μάρσιππο, λευκό θόρυβο, ρηλάξ, περπάτημα όρθιο, μπρούμυτα στα πόδια σας κλπ.

Επιχειρήστε να τον θηλάσετε σε θέση πιο ανασηκωμένη, καθιστή. Προσπαθήστε να δίνετε ένα στήθος για 1.5 – 2 ώρες, αφήστε όμως και εξαιρέσεις, αν πραγματικά θέλει και από το άλλο δώστε του. Μην περιορίζετε χωρίς λόγο τη διατροφή σας, συνεχίστε τα γαλακτοκομικά.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *