Οι “ειδικοί” απαντούν # 53

Θέμα: Αν βάψω τα μαλλιά μου, να πετάξω το γάλα μου;

Καλησπέρα. Αν και διάβασα ότι η βαφή μαλλιών δεν αποτελεί αντένδειξη για τον θηλασμό θα ήθελα την γνώμη σας για το εξής:
Θηλάζω την κόρη μου και χρησιμοποιώ και θήλαστρο και έχω ήδη αρκετό γάλα στην κατάψυξη. Σκέφτηκα λοιπόν, να βάψω τα μαλλιά μου και για 1 24ωρο μετά να δώσω από την αποθήκη γάλακτος και να πετάξω αυτό που θα έχω αντλήσει για την ίδια μέρα. Υποθέτω ότι το μεγαλύτερο μέρος των βλαβερών ουσιών θα έχουν αποβληθεί από τον οργανισμό μου. Απλά θεωρώ ότι επειδή έχω γάλα καλό θα ήταν να μην πιει αυτό μετά την βαφή. Πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο ή τα διάφορα χημικά μένουν παραπάνω στον οργανισμό μας;

Ευχαριστώ
Αγγελική Κ., Θεσσαλονίκη


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

Κοιτάξτε, η σκέψη σας να δώσετε στη μικρή μόνο μπιμπερό για 24 ώρες βάζει σε κίνδυνο το θηλασμό. Το μωρό μπορεί να πάθει σύγχυση θηλών και να μην ξαναεπιστρέψει στο στήθος, ειδικά τόσο νωρίς, στον 1ο μήνα.

Όπως έχω ήδη γράψει, ό,τι και να υπάρχει στη βαφή, ελάχιστο απορροφάται από το δέρμα και ακόμα πιο ελάχιστο φτάνει στο μητρικό γάλα. Εάν για αυτά τα απειροελάχιστα θέλετε να διακινδυνέψετε το παιδί να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για άσθμα και για σακχαρώδη διαβήτη στην σχολική του ηλικία, όταν ταυτόχρονα εκτίθεται καθημερινά στον “τοξικό” αέρα που αναπνέει τον γεμάτο δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, δεν νομίζω ότι είναι και πολύ σοφή κίνηση.

Αυτό δεν θέλω να σας κάνει να μην βάψετε τα μαλλιά σας, γιατί η μαμά που θηλάζει δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι απεριποίητη, να έχει παρατήσει τον εαυτό της. Κατανοείστε ότι ο θηλασμός συνδυάζεται μια χαρά με την σύγχρονη ζωή, τη γεμάτη κινδύνους και επικίνδυνες ουσίες, ίσα-ίσα είναι για το παιδί σας ισχυρή άμυνα ενάντια σε ότι κακό το περιβάλλει.

Εάν αποθηλάσετε πρώιμα, θα βάφετε κανονικά τα μαλλιά σας, με κίνδυνο το παιδί να εισπνεύσει και να αγγίξει τοξικά. Επίσης το παιδί σας πλέον θα πίνει περίπου ένα λίτρο την ημέρα -ή το βάρος του σε μια εβδομάδα- από κάτι που περιέχει 100 φορές περισσότερο μαγγάνιο από το δικό σας γαλατάκι. Πως θα σας φαινόταν κάποιος να αποφάσιζε για εσάς να κόψετε το νεράκι της βρύσης και να πίνετε 70 λίτρα την εβδομάδα από κάτι που περιέχει 100 φορές περισσότερο μέταλλο μαγγανίου από το απλό νεράκι; Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *