Οι “ειδικοί” απαντούν # 46

Οι “ειδικοί” απαντούν # 46

Θέμα: θηλασμός και βάρος μωρού

Καλησπέρα.
Έχω ένα μπεμπη 3.5 μηνών. Ακριβώς στους 3 μήνες ζύγιζε 7 κιλά και ήταν 62 πόντους και η παιδίατρος είπε ότι αν πάρει κι άλλο βάρος αυτό το μήνα θα μας βάλει σε δίαιτα γιατί είμαστε στο ανώτερο όριο…
Ο μικρός τρώει κάθε 3-3.5 ώρες περίπου (αν κοιμάται μπορεί να περάσουν και 4) γύρω στα 150 cc με τελευταίο γεύμα στις 9:00 το βράδυ και πρώτο στις 7:00…
Θεωρείται υπέρβαρος;
Ξέχασα να σας πω ότι τον θηλάζω σε όλα τα γεύματα και περίπου στα μισά του δίνω και μπουκάλι αν δω ότι δε χορταίνει… Είναι και μέρες όμως που πείνα στις 2:00 ώρες και δεν κρατιέται με τίποτα!
Τι να κάνω; έχω αγχωθεί πολύ!!

Βάσω Κ., Πύργος


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

Δεν είναι οι αριθμοί γραμμαρίων που ενδιαφέρουν, αλλά που βρισκόμαστε στις καμπύλες ανάπτυξης. Στις καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μικρός σας γεννήθηκε λίγο πάνω από το μέσο όρο (>50%) και στους τρεις μήνες ήταν λίγο κάτω από το 85%. Έχει ανέβει δηλαδή καμπύλες, χωρίς προς το παρόν να έχει φτάσει στο υπέρβαρο.

Δυστυχώς όμως δεν του προσφέρετε πλήρως τα οφέλη του θηλασμού, γιατί τα μετριάζετε με τις μεγάλες ποσότητες ξένου γάλακτος που δίνετε. Αυτές μπορεί να προδιαθέσουν σε παχυσαρκία.

Έχετε λάθος εικόνα για τι είναι φυσιολογικό για την ηλικία του, το φυσιολογικό είναι τα τρώει λίγο και συχνά, ανά 1.5 – 2 ώρες.

Είμαι σίγουρος ότι το δικό σας γάλα φτάνει και περισσεύει για τις φυσιολογικές του ανάγκες. Θα σας συνιστούσα λοιπόν έστω και τώρα να μειώσετε σταδιακά τον αριθμό των μπιμπερό που δίνετε την ημέρα και την ποσότητα στο μπιμπερό. Προϋπόθεση να τον θηλάζετε συχνότερα.

Για το φυσιολογικό στη βρεφική διατροφή δείτε ΕΔΩ
Για το πότε “χορταίνει” ένα μωρό, δείτε ΕΔΩ

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *