Το μασάζ, η χαλάρωση και η θεραπεία γέλιου δεν κάνουν καλύτερη τη ζωή των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο

Το μασάζ, η χαλάρωση και η θεραπεία γέλιου δεν κάνουν καλύτερη τη ζωή των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο

Το μασάζ, η χαλάρωση και η θεραπεία γέλιου δεν κάνουν καλύτερη τη ζωή των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να ωφελήσουν ορισμένους ενήλικες καρκινοπαθείς. Η γιόγκα για παράδειγμα, βοηθά τις γυναίκες να κοιμούνται καλύτερα και να έχουν περισσότερη ενέργεια μετά από θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Δρ Σιν Φιπς και οι συνεργάτες του στο Νοσοκομείο Παιδιατρικής Έρευνας «St.Jude» του Μέμφις διαπίστωσαν με μεγάλη απογοήτευση ότι ακόμη και η καλύτερη εναλλακτική θεραπεία δεν υπερίσχυε της υποστηρικτική φροντίδα, δηλαδή των φαρμάκων για την ναυτία και τον πόνο, καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και των γονέων του.

Ο Δρ Φιπς εξηγεί ότι «οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων, από τον μυελό των οστών ή το αίμα, είναι εκ των ισχυρότερων αντικαρκινικών θεραπειών για τον παιδικό οργανισμό. Τα παιδιά βιώνουν πόνο, κάνουν περιοριστική διατροφή και μένουν απομονωμένα λόγω του υψηλού κινδύνου λοιμώξεων.»

Για να ελέγξουν αν εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να αμβλύνουν το στρες των καρκινοπαθών παιδιών, οι επιστήμονες με τυχαία επιλογή χώρισαν σε τρεις ομάδες 178 παιδιά. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε την συνήθη φροντίδα, η άλλη έκανε μασάζ και θεραπεία γέλιου και στην τρίτη ομάδα οι γονείς έκαναν μασάζ στα παιδιά και έμαθαν πώς να παραμένουν ήρεμοι όταν βρίσκονταν κοντά τους.

Δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις άλλαξαν το αποτέλεσμα της ποιότητα ζωής των ασθενών. Μια εξήγηση γι’ αυτή την αποτυχία είναι ότι η βασική αντικαρκινική φροντίδα ήταν ήδη αποτελεσματική.

Πηγή & φωτό: myhnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *