Το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την μελλοντική γονιμότητα του εμβρύου

Το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την μελλοντική γονιμότητα του εμβρύου

Μεγάλη ζημία στην ποιότητα του σπέρματος και στην μελλοντική γονιμότητα του γιού τους, μπορούν να προκαλέσουν οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τη δρα Σεσίλια Ραμλάου-Χάνσεν του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Άαρχους, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Ρώμη, ανέλυσε τις περιπτώσεις 350 νέων ανδρών ηλικίας 18 έως 21 ετών.

Διαπίστωσε ότι το επίπεδο του σπέρματος αυτών των ανδρών, ήταν κατά ένα τρίτο χαμηλότερο σε όσους οι μητέρες έπιναν περισσότερα από τέσσερα ποτά την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως ποτό θεωρείται μια μπίρα, ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μια μερίδα άλλου αλκοολούχου.

Σύμφωνα με τους δανούς ερευνητές, αυτοί οι άνδρες ίσως δυσκολευτούν να γονιμοποιήσουν τη σύντροφό τους.

Η έρευνα σε δείγματα σπέρματος διαπίστωσε ότι οι άνδρες των οποίων οι έγκυες μητέρες έπιναν περισσότερο αλκοόλ, είχαν την μικρότερη μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (25 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο), ενώ όσων οι έγκυες μητέρες δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, το σπέρμα είχε την μεγαλύτερη μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (40 εκατ. ανά ml).

Μετά τις αναγκαίες προσαρμογές για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το σπέρμα, όπως το κάπνισμα και το ιατρικό ιστορικό, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μέση συγκέντρωση σπέρματος ήταν κατά 32% χαμηλότερη στους νέους των οποίων οι μητέρες έπιναν, σε σχέση με όσους οι μητέρες δεν έπιναν.

Σύμφωνα μάλιστα με την δρ Ραμλάου-Χάνσεν, αν η σχέση αλκοόλ-σπέρματος αποδειχτεί και από άλλες έρευνες, θα μπορούσε να εξηγήσει σε ένα βαθμό γιατί η ποιότητα του σπέρματος έχει πέσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή & φωτό: myhnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *