Παιδί: Το ύψος του παιδιού σχετίζεται εν μέρει τουλάχιστον με πόσων ετών ήταν η μητέρα κατά την εμμηναρχή

Παιδί: Το ύψος του παιδιού σχετίζεται εν μέρει τουλάχιστον με πόσων ετών ήταν η μητέρα κατά την εμμηναρχή

Το ύψος του παιδιού σχετίζεται εν μέρει τουλάχιστον με πόσων ετών ήταν η μητέρα κατά την εμμηναρχή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά δείχνει ότι όσο νωρίτερα η γυναίκα μπαίνει στην εφηβεία (εμμηναρχή), τόσο ελαφρώς ταχύτερα αναπτύσσονται τα παιδιά της.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την ανάπτυξη περίπου 30.000 ατόμων που είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ την περίοδο 1959-1966.

Για τα παιδιά αυτά, επέλεξαν δύο ομάδες που είχαν γεννηθεί από γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηναρχή είτε πριν την ηλικία των 12 ετών είτε μετά τα 14. Τα περισσότερα κορίτσια έχουν την πρώτη εμμηνορρυσία μεταξύ 12 και 13 ετών.

Από την γέννηση μέχρι και την ηλικία των 8 ετών, οι δυο ομάδες είχαν μικρές διαφορές στο ύψος, βάρος και δείκτη μάζας σώματος.

Σε ηλικία 8 ετών, τα παιδιά των μητέρων που είχαν πρώιμη εμμηναρχή, ήταν κατά μέσο όρο 2,5 εκατοστά ψηλότερα και 907 γραμμάρια βαρύτερα, από τα παιδιά των μητέρων που είχαν μπει στην εφηβεία αργότερα. Ο μέσος ΔΜΣ ήταν ελαφρώς υψηλότερος, αν και ήταν εντός φυσιολογικών ορίων.

Οι διαφορές ίσχυαν ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και μητρικής ηλικίας και διαστάσεων.

Η ανάπτυξη είναι περίπλοκη και επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η μητρική ηλικία κατά την εμμηναρχή που εν μέρει καθορίζεται από τα γονίδια, πιθανόν να είναι ένας μόνο παράγοντας της διαδικασίας.

Η μελέτη πάντως επιβεβαιώνει τα ευρήματα του Δρ Κεν Ονγκ από το Νοσοκομείο Αντενμπρουκ του Κέιμπριτζ.

Ο Δρ Ονγκ εξηγεί ότι «τα βαρύτερα κορίτσια τείνουν να έχουν εμμηνορρυσία νωρίτερα. Τα κορίτσια αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιων νοσημάτων όπως διαβήτης και καρδιακή νόσο.»

Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν μια μοναδική εξήγηση για τα ευρήματά τους. Το γεγονός ότι η μητρική ηλικία κατά την εμμηναρχή επηρεάζει τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, σημαίνει ότι η επίδραση σχετίζεται πιθανόν με τα γονίδια που προγραμματίζουν την συνολική ανάπτυξη, και όχι μόνο την γυναικεία εξέλιξη.

Aλλοι παράγοντες που δεν συνεκτιμήθηκαν, όπως η μητρική διατροφή και η μετάδοσή της στα παιδιά, μπορεί να συντελεί σε πρώιμη εμμηναρχή στην εμμηναρχή και στο μεγαλύτερο μέγεθος των παιδιών.

Πηγή & φωτό: myhnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *