Οι υπέρβαρες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας έχουν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος

Οι υπέρβαρες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας έχουν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος

Οι υπέρβαρες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας έχουν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Ρώμη.

Πάνω από το ένα τρίτο των υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών έχουν ιστορικό τουλάχιστον μιας αποβολής, συγκριτικά με μόλις μία στις πέντε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος.

Παλαιότερα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που συλλαμβάνουν φυσιολογικά επίσης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διακοπής της κύησης, αν είναι υπέρβαρες γεγονός που δείχνει ότι η παχυσαρκία απειλεί την γυναικεία γονιμότητα.

Η μελέτη του Νοσοκομείου Guy’s and St. Thomas στο Λονδίνο έγινε σε δείγμα περίπου 300 γυναικών που είχαν απευθυνθεί σε κλινική γονιμότητας.

Όλες είχαν υποβληθεί σε εμφύτευση ενός εμβρύου ηλικίας πέντε ημερών, το οποίο είχε προκύψει από εργαστηριακή διαδικασία γονιμοποίησης.

Οι μισές συμμετέχουσες είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25, δηλαδή ήταν υπέρβαρες. Το 14% είχε ΔΜΣ 30 και άνω, δηλαδή έπασχαν από κλινική παχυσαρκία.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι δεν παρατήρησαν διαφορά στην ποιότητα των ωραρίων ή του εμβρύου στην αρχή της διαδικασίας, αλλά οι γυναίκες με ΔΜΣ άνω του 25 είχαν 35% ποσοστό αποβολής. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 21% για τις γυναίκες με φυσιολογικό ΔΜΣ.

Μετά από συνυπολογισμό παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο αποβολής (ηλικία, κάπνισμα) διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αποβολής διπλασιαζόταν στην ομάδα των υπέρβαρων γυναικών.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής της κύησης, αλλά σύμφωνα με μια επιστημονική θεωρία το βάρος επηρεάζει τα τοιχώματα της μήτρας και την επιτυχία εμφύτευσης του εμβρύου.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιλαμβανομένης της προεκλαμψίας και του πρόωρου τοκετού.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν λοιπόν τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας και ειδικά εξωσωματική γονιμοποίηση, αν έχουν περιττά κιλά, να φροντίσουν για την απώλεια τους, ανεξαρτήτως του τρόπου που επιτυγχάνεται τελικά η κύηση.

Πηγή & φωτό: myhnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *