Μωρό: Υπάρχει “μυστικό” για την αποφυγή του συγκάματος;

Μωρό: Υπάρχει “μυστικό” για την αποφυγή του συγκάματος;

Με τον όρο σύγκαμα (ή επιστημονικά: περιγεννητικό παράτριμμα) εννοούμε τον ερεθισμό της περιγεννητικής περιοχής, ειδικότερα των παιδιών μέχρι 3 ετών, εκείνων δηλαδή που φορούν ακόμη πάνα.

Το σύγκαμα εμφανίζεται με κοκκίνισμα της περιοχής γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό και μπορεί να επεκταθεί σε όλη την επιφάνεια που καλύπτει η πάνα.

Τα αίτια που προκαλούν είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και η έντονη υγρασία της περιοχής λόγω της παρουσίας των ούρων που περιέχουν αμμωνία καθώς και των κοπράνων που περιέχουν επίσης ουσίες ερεθιστικές για την περιοχή.

Οι ουσίες αυτές ερεθίζουν το δέρμα και δημιουργούν υπεραιμία. Στη συνέχεια το δέρμα “σκάει” ευνοώντας την ανάπτυξη μυκήτων ή μικροβίων με αποτέλεσμα να προκαλείται ενδεχόμενη δερματίτιδα ή φλεγμονή.

Η αντιμετώπιση γίνεται με διάφορες αντιμυκητισιακές ή αντιμικροβιακές αλοιφές, ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη.

Το “μυστικό” για την αποφυγή του συγκάματος είναι να διατηρούμε την περιγεννητική περιοχή στεγνή. Συνήθως στα βρέφη χρησιμοποιούνται αδιάβροχες αλοιφές για την πρόληψη των συγκαμάτων. Οι αλοιφές αυτές εξασφαλίζουν την προστασία του δέρματος του παιδιού από την υγρασία. Πριν την εφαρμογή της αλοιφής θα πρέπει να πλένουμε, να ξεβγάζουμε καλά και να στεγνώνουμε επιμελώς την περιοχή. Για το στέγνωμα των πόρων του δέρματος μπορούμε ενδεικτικά να χρησιμοποιήσουμε από απόσταση ένα πιστολάκι για τα μαλλιά.

Επιπλέον, κατά τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες μπορούμε να αφήνουμε όσο είναι δυνατόν το παιδί χωρίς πάνα ώστε να αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας και να μην εγκλωβίζεται η υγρασία των ούρων στην περιγεννητική περιοχή.

Σπύρος Μαζάνης
Παιδίατρος

Πηγή & φωτό: tlife 

1 Σχόλιο

  1. Εγώ πάντως θα σας πω σε "αναμμένα" πωπουδάκια να βάλετε λίγο μητρικό γαλατάκι επάνω (σε καθαρό και στεγνό δέρμα -όχι σε ανοιχτές πληγές-) και αφήστε το να στεγνώσει!

    Το γάλα της μανούλας είναι βάλσαμο! 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *