Οι “ειδικοί” απαντούν # 38

Θέμα: Θηλασμός και γκρίνια στο στήθος

Τώρα τελευταία η μικρή γκρινιάζει στο στήθος. Δηλαδή τί εννοώ… Την βάζω ρουφάει 3 λεπτά μετά το φτύνει, μετά κλαίει και το ξαναψάχνει και πάλι το ίδιο. Μπορεί να κρατήσει και μισή ώρα αυτό. Χτες πχ κράτησε σχεδόν όλη μέρα όπου έτρωγε 5 λεπτά μετά το τραβούσε, μετά το πετούσε και μετά έκλαιγε.
Τι μπορεί να φταίει; Έχω απελπιστεί λίγο.

Ρένα Γ., Μαρούσι

Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

Η μικρή σας είναι 40 ημερών, από,τι μου λέτε έχει κολικούς. Είναι στα χειρότερά τους τώρα, μέχρι 3 μηνών θα έχουν υποχωρήσει.

Αν η μικρή κλαίει και ο θηλασμός δεν την ηρεμεί, δοκιμάστε άλλους τρόπους: αγκαλιά, λίγο κούνημα, λευκό θόρυβο, βόλτα, άλλα χέρια, ρηλάξ, μάρσιππο. Μην της δίνετε τίποτε άλλο εκτός από μητρικό – ξένο γάλα ή τσάι μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Ο θηλασμός πρέπει να πηγαίνει καλά – το βάρος της είναι καλό, κακά και τσίσα κάνει. Δε μπορώ βέβαια να είμαι σίγουρος – μπορεί κάτι να μην πάει καλά με το θηλασμό.

Άλλη πιθανότητα είναι να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – αναγωγές. Κάνει γουλίτσες, εμετούς; Αν υπάρχει τέτοια υποψία, θηλάστε την πιο καθιστή και αφήστε την πολλή ώρα όρθια στον ώμο ή μπρούμυτα πάνω σας.

Τέλος άλλη πιθανότητα είναι η αλλεργία οπότε θα βοηθούσε να κόβατε για λίγο την λήψη γαλακτοκομικών για να δείτε αν καλυτερεύσει.

Πάντως εάν το πρόβλημα επιμένει και σας ανησυχεί, σας συνιστώ να το κοιτάξετε οπωσδήποτε σε ειδικό γαλουχίας για να εκτιμήσει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω πιθανότητες και να σας καθοδηγήσει ανάλογα. Μην το αφήσετε, ο θηλασμός είναι πολύτιμος, τα νεύρα σας επίσης…

   

  Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

  Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
  μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

  Φιλικά,
  η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *