Θηλασμός & φαρμακευτική αγωγή (νόσος crohn)

Είμαι 34 χρονών και είμαι έγκυος στον 8 μήνα!
Εχω νόσο crohn 17 χρόνια και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κρίθηκε αναγκαίο να παίρνω φάρμακα sallofalk των 5oomg δυο την ημέρα (αντί για 6 που έπαιρνα πριν).

Ήθελα να σας ρωτήσω εαν επιτρέπεται ο θηλασμός στην περίπτωση μου ή αν περνάει το φάρμακο στο γάλα και καλύτερα να το αποφύγω; Σκέφτομαι -σε συνεννόηση με τον γαστρεντερολόγο μου πάντα- να προσπαθήσω να διακόψω τη φαρμακευτική αγωγή ρισκάρωντας να κάνει έξαρση η νόσος! Στη περίπτωση αυτή πόσες μέρες πριν το θηλασμό πρέπει να έχω διακόψει τα φάρμακα;

Σας ευχαριστώ πολύ

Στέλλα Φ., Καλλιθέα

Σας δίνω τα δεδομένα για τη δραστική ουσία του φαρμάκου που παίρνετε ΕΔΩ, όπως και για την σουλφασαλαζίνη ΕΔΩ, που μπορείτε να τα δείτε αμέσως στο ιντερνετ κι εσείς και ο γιατρός σας από το LACTMED των ΗΠΑ. 

Το συμπέρασμα είναι ότι εφόσον χρειάζεστε μεσαλαμίνη, δεν υπάρχει λόγος να διακόψετε ή να μην ξεκινήσετε το θηλασμό. 

Θα παρατηρήστε προσεκτικά το μωρό για σοβαρή διάρροια. Θα πάρετε την μικρότερη δυνατή δόση, ο γιατρός σας θα σκεφτεί την καλύτερη δυνατή εναλλακτική επιλογή εάν υπάρχει, φάρμακο όσο γίνεται που να παίρνεται πολλές φορές την ημέρα, δηλαδή με μικρό χρόνο ημίσειας ζωής, όχι λιποδιαλυτό, και θα το παίρνετε αμέσως μετά το θηλασμό. 

Θα σας έλεγα σε αυτήν τη φάση να μην σκέφτεστε τις ακραίες λύσεις: ούτε η γαλουχία είναι αιτία για να μην παίρνετε θεραπεία και να χειροτερέψετε, ούτε το νόσημά σας και η θεραπεία σας απαγορεύει τη γαλουχία.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *