Οι “ειδικοί” απαντούν # 15

Θέμα: Θηλασμός – Ανισομεγέθη στήθη

Έχω μία μικρούλα 8 μηνών. Μέχρι τους πρώτους 7 μήνες τρεφόταν αποκλειτικά απο το στήθος. Ομολογώ ότι είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Συνεχίζω να τη θηλάζω. Όμως έχει δημιουργηθεί ένα αισθητικό πρόβλημα που φοβάμαι μήπως είναι κάτι πιο σοβαρό. Το ένα στήθος έχει γίνει πολύ πιο μεγάλο από το άλλό. Τον τελευταίο μήνα τη θηλάζω κυρίως από το μικρό αλλά η διαφορά παραμένει. Υπάρχει περίπτωση αυτή η διαφορά να παραμείνει; Πραγματικά είναι μεγάλη η διαφορά στήθους.

Με εκτίμηση,
Μαρία Π., Χαλάνδρι

Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας (είτε είναι 9 μήνες, είτε 3 χρόνια), είναι πολύ συχνό οι γυναίκες να έχουν διαφορές από το ένα στήθος στο άλλο. Η ρύθμιση της παραγωγής γάλακτος γίνεται ξεχωριστά για το κάθε στήθος, ανάλογα με το πόσο μπαίνει και τραβάει από το καθένα το παιδί. Συχνά το παιδί ή η μαμά προτιμάει, βολεύεται σε ένα καλύτερα με αποτέλεσμα εκείνο να διογκώνεται περισσότερο και να βγάζει περισσότερο γάλα.

Αν υποθέσω ότι πριν την εγκυμοσύνη σας δεν υπήρχαν διαφορές στο μέγεθος των δύο μαστών, η διαφορά τώρα έχει να κάνει με τη γαλουχία και θα είναι παροδική, για όσο διαρκεί η γαλουχία. Καλό θα ήταν όμως να πάρετε μια γνώμη από ειδικό γαλουχίας, αλλά και από έναν γυναικολόγο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί το στήθος να μεγαλώσει λόγω μιας κύστης, μιας υπερπλασίας ή ενός ογκιδίου που δεν διακρίνεται εύκολα σε αυτήν την φάση.

Κατά τα άλλα, αυτό που κάνετε, να δίνετε ερέθισμα στο μικρό στήθος και να παροτρύνετε το μωρό να το χρησιμοποιεί εξίσου ή και περισσότερο, είναι σωστό.
 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

2 Σχόλια

  1. Θα γεννήσω μωρό με σχίστια θα μπορέσω να θηλάσω αν βγάζω μόνο με το θήλαστρο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *