Από παχυσαρκία κινδυνεύουν τα παιδιά των κακοποιημένων γυναικών

Από παχυσαρκία κινδυνεύουν τα παιδιά των κακοποιημένων γυναικών

Παιδιά γυναικών που έχουν κακοποιηθεί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας μέχρι την ηλικία των 5 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 1.600 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1998 και του 2000. Οι μητέρες πέρασαν από συνέντευξη όταν γεννήθηκαν τα παιδιά και μετά από ένα, τρία και πέντε χρόνια. Μετρήθηκε το ύψος και το βάρος όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 3 και 5 ετών.

Περισσότερο από το 49% των γυναικών ανέφερε κάποιο είδος κακοποίησης από το σύντροφο και 16,5% των παιδιών ήταν παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 5. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν θύματα κακοποίησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία μέχρι την ηλικία των 5 ετών σε σχέση με τα παιδιά γυναικών που δεν υπέστησαν βία. Η σχέση παχυσαρκίας και κακοποιημένης μητέρας ήταν ισχυρότερη σε κορίτσια παρά σε αγόρια και σε παιδιά των οποίων οι μητέρες έζησαν σε μη ασφαλείς γειτονιές.

Ενδεχομένως υπάρχουν αρκετές αιτίες για τη σχέση, σημειώνουν οι ερευνητές, στο περιοδικό ‘Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.’

Η Dr. Renee Boynton-Jarrett, από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, σημειώνει ότι, αν η βία του συντρόφου επηρεάζει την ανταπόκριση της μητέρας στις κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού, μπορεί να επηρεαστούν οι συνήθειες σίτισης. Επίσης, η παρατήρηση της οικογενειακής βίας μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με συναισθηματική δυσφορία και αντιμετώπισή της με τροφή, για να υποχωρήσουν τα αρνητικά συναισθήματα. Είναι επίσης πιθανό η διαταραχή του νευροενδοκρινικού συστήματος στην παιδική ηλικία να αυξάνει τον κίνδυνο διαταραγμένης διατροφής και αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αποθηκεύει και μοιράζει το λίπος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση της οικογενειακής βίας στον κίνδυνο παχυσαρκίας όταν σχεδιάζονται στρατηγικές πρόληψης. 

Πηγή & φωτό: iatronet 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *