Η… οικονομια στα εμβόλια βλάπτει

Η… οικονομια στα εμβόλια βλάπτει

Ένας διεθνής οργανισμός για την υγεία κρούει τον κώδωνα, υπογραμμίζοντας πως η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να επηρεάσει με την παροχή νέων εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (GAVI) αναφέρει ότι θα χρειαστεί περισσότερα από $4bn (£3bn) έως το 2015. Αυτό θα του επέτρεπε να εξακολουθήσει τα υπάρχοντα προγράμματα και να παρέχει εμβολιασμό κατά της διάρροιας και της πνευμονίας. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί οι δωρεές να μειωθούν λόγω του κλίματος που επικρατεί.

Με τη βοήθεια από το εξωτερικό, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πλέον αναπτύξει υποδομές κατάλληλες ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν περίπου 80% των φτωχότερων παιδιών αυτού του κόσμου.

Η GAVI μια διεθνής συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που φέρνει σε συνεργασία οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ και το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, τη βιομηχανία παραγωγής των εμβολίων προσπαθεί τώρα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για 15 χώρες και να προσθέσει επιπλέον εμβόλια στα υπάρχοντα προγράμματα.

Μεταξύ αυτών το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, την πιο συνηθισμένη περίπτωση βακτηριδιακής πνευμονίας, και το εμβόλιο για τους ιούς οξείας γαστρεντερίτιδας των παίδων (rotavirus), την πιο συνηθισμένη αιτία διάρροιας.

«Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην υγεία και εμείς έχουμε τη δύναμη να τα φροντίσουμε ώστε να έχουν μια υγιή και δημιουργική ζωή. Έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε και να περάσουμε σε πράξεις. Ελπίζω πραγματικά να δούμε να έρχονται δωρεές» αναφέρει η Πρόεδρος της GAVI, Mary Robinson.

«Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση δεν θα καταφέρει ο κόσμος μας να φτάσει τον 4ο Στόχο για τη Χιλιετία, τη μείωση των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά δύο τρίτα μέχρι το 2015» αναφέρει η ίδια.

Οι εκτιμήσεις από την GAVI εάν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση αναφέρουν τον εμβολιασμό περίπου 240 εκατομμυρίων παιδιών μέχρι το 2015, προλαμβάνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο τέσσερα εκατομμύρια θανάτους, μεταξύ των οποίων από πνευμονιόκοκκο και οξείες γαστρεντερίτιδες.

Το Μάρτιο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να προσφέρει στην GAVI £150 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Δέκα εκατομμύρια εκ των οποίων έχουν ήδη πληρωθεί, αλλά υπάρχουν σχέδια για αναθεώρηση όλων των χρηματοδοτήσεων προς διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ άλλων και η GAVI, με στόχο να αποσταλούν τα χρήματα μόνο στους πλέον αποδοτικούς οργανισμούς, όπως επιβεβαιώνει εκπρόσωπος.

Πηγή & φωτό: healthview 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *