Έφηβη παγιδευμένη σε σώμα μικρού παιδιού

Έφηβη παγιδευμένη σε σώμα μικρού παιδιού

“Μία 17χρονη έφηβη, που είναι παγιδευμένη στο σώμα και το μυαλό ενός μικρού παιδιού, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν το κλειδί της γήρανσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.”

Η Brooke Greenberg, που σε λίγους μήνες θα έχει το δικαίωμα ψήφου, έχει σταματήσει να αναπτύσσεται σωματικά και νοητικά, με το ύψος της να φτάνει μόλις τα 76 εκατοστά και την πνευματική της ηλικία να έχει σταματήσει στο ένα έτος.

Αρχικά, οι γιατροί δήλωσαν μπερδεμένοι με την ανεξήγητη κατάστασή της, που ονομάζεται Σύνδρομο Χ.

Οι πρώτες μελέτες του DNA της έδειξαν πως η αποτυχία ανάπτυξής της ενδεχομένως να σχετίζεται με ελλείψεις στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία της γήρανσης στους ανθρώπους.

Αναλύοντας το DNA της Brooke, οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα καταφέρουν να βρουν νέα στοιχεία που να αφορούν τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά και να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τις παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ο καθηγητής Richard Walker, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Φλόριδας, που ηγείται της μελέτης, ισχυρίζεται πως η περίπτωση της Brooke θα μπορούσε να ρίξει φως στα μυστικά που σχετίζονται με τη γήρανση και την ανάπτυξη.

«Πιστεύουμε πως η περίπτωση της Brooke μας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Έχει μία γονιδιακή μετάλλαξη που ελέγχει τη διαδικασία της γήρανσης και την ανάπτυξη του σώματός της. Είναι σαν να έχει παγώσει ο χρόνος. Εάν μπορέσουμε να συγκρίνουμε το γονιδίωμά της με ένα φυσιολογικό γονιδίωμα, τότε ίσως να μπορέσουμε να βρούμε αυτά τα γονίδια και να δούμε ακριβώς τι κάνουν και πως μπορούμε να τα θέσουμε υπό έλεγχο,» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Walker.

Όταν γεννήθηκε η Brooke έμοιαζε με ένα φυσιολογικό υγιές βρέφος. Εντούτοις, πριν κλείσει τα δύο της χρόνια, άρχισε να εμφανίζει διάφορα ανεξήγητα ιατρικώς περιστατικά, και σύντομα οι γονείς της αντιλήφθηκαν πως η κόρη τους δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Οι γιατροί δεν είχαν καταφέρει να δώσουν κάποια επιστημονική εξήγηση για ό,τι συνέβαινε στη Brooke και πίστευαν πως διάφορα μέλη του σώματός της είχαν αποσυντονιστεί και έτσι δεν αναπτύσσονταν όπως θα έπρεπε.

Η Brooke μπορεί να κινηθεί και να αναγνωρίσει ήχους, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει. Τα οστά της είναι σαν ενός 10χρονου παιδιού, αλλά ακόμα έχει τα βρεφικά της δόντια.

Σύμφωνα με τον Δρ. Walker, οι γιατροί υποθέτουν πως έχει μία βλάβη στο γονίδιο ή τα γονίδια που συντονίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αναπτύσσεται και γερνάει.

«Εάν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το DNA της και να βρούμε το μεταλλαγμένο γονίδιο, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε εξετάσεις σε εργαστηριακά ζώα και να δούμε εάν μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να επιβραδύνουμε κατά βούληση τη διαδικασία της γήρανσης. Ενδεχομένως να έχουμε την ευκαιρία να απαντήσουμε το ερώτημα γιατί τελικά είμαστε θνητοί.»

Ο πατέρας της Brooke δήλωσε πως έδωσε τη συγκατάθεσή του για έρευνα του γονιδιώματος της κόρης του με την ελπίδα να μπορέσει να βοηθήσει άλλους ανθρώπους.

«Η Brooke είναι ένα υπέροχο παιδί. Είναι αγνή. Φλυαρεί σαν να είναι 6 μηνών αλλά μπορεί να επικοινωνεί και πάντα ξέρουμε τι θέλει να μας πει,» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η περίπτωση της Brooke ίσως να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για το Alzheimer και το Parkinson, καθώς και σε θεραπείες που θα μας επιτρέπουν να ζούμε περισσότερο.

Πηγή & φωτό: pathfinder

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *