Τα δερματικά προβλήματα είναι πιο συνηθισμένα στα παιδιά μορφωμένων γονιών

Τα δερματικά προβλήματα είναι πιο συνηθισμένα στα παιδιά μορφωμένων γονιών

Τα παιδιά γονιών με μεγάλη μόρφωση είναι πιο ευάλωτα στα δερματικά προβλήματα, όπως η ατοπική δερματίτιδα, σε σχέση με τα συνομήλικα παιδιά λιγότερο μορφωμένων γονιών, σύμφωνα με μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, υπό τον δρα Γκέραλντ Χάιντιγκερ του τμήματος επιδημιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Pediatric Allergy and Immunology” (Παιδιατρική Αλλεργία και Ανοσολογία), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Όπως αναφέρουν οι αυστριακοί ερευνητές, περίπου ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, μια κοινή μορφή εκζέματος, που προκαλεί φαγούρα και εξανθήματα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά γονέων με πανεπιστημιακή και γενικά με ανώτερη εκπαίδευση έχουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δερματικά προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά γονιών με μικρότερη μόρφωση.

Μεγαλύτερη αναλογικά επίπτωση φαίνεται να έχει το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας σε σχέση με το αντίστοιχο του πατέρα, δηλαδή τα παιδιά των ιδιαίτερα μορφωμένων μητέρων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ατοπική δερματίτιδα. Η έρευνα επίσης δείχνει ότι τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο από τα αγόρια.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση ακόμα να εξηγήσουν τη σχέση ανάμεσα στο μορφωτικό επίπεδο των γονιών και στην εκδήλωση των δερματικών προβλημάτων στο παιδί τους. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι πιο μορφωμένοι γονείς απλοώς έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και επίγνωση για τα προβλήματα υγείας των παιδιών τους και τα πηγαίνουν στον γιατρό με το παραμικρό, με συνέπεια να καταγράφονται στα ιατρικά αρχεία περισσότερα περιστατικά δερματοπάθειας που αφορούν παιδιά μορφωμένων γονιών.

Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι οι πιο μορφωμένοι γονείς είναι πιο λεπτολόγοι στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου πλήρως από μικρόβια, πράγμα όμως που, ενώ μπορεί να οδηγεί σε λιγότερες μολύνσεις, από την άλλη δεν “εκπαιδεύει” σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Μια τρίτη ερμηνεία είναι ότι οι πιο μορφωμένοι γονείς είναι και πιο ευκατάστατοι οικονομικά, με συνέπεια να έχουν στο σπίτι τους περισσότερες ώρες κεντρικής θέρμανσης, να κάνουν πιο συχνά μπάνιο και να βάζουν στο σώμα τους περισσότερα καλλυντικά, – παράγοντες όλοι που ξηραίνουν το δέρμα του παιδιού. “Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια ασθένεια του σύγχρονου τρόπου ζωής”, σύμφωνα με τον ειδικό στα εκζέματα δρα Γιον Χανιφίν του πανεπιστημίου του Όρεγκον στις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *