Γιατί πολλές γυναίκες δε θηλάζουν;

Γιατί πολλές γυναίκες δε θηλάζουν;

Αν και ο θηλασμός αποτελεί τη καλύτερη δυνατή διατροφή για το βρέφος και τα οφέλη του είναι αναμφισβήτητα, αρκετές γυναίκες επιλέγουν να μη θηλάσουν το μωρό τους. 

Ο πλέον συνηθισμένος λόγος είναι ότι φοβούνται μήπως ο θηλασμός χαλάσει το στήθος του. Αυτό, όμως, αποτελεί μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση του ζητήματος μιας και ο θηλασμός δεν προκαλεί πτώση του στήθους. Η πτώση του στήθους προκαλείται από τις αυξομειώσεις του σωματικού βάρους ή από την απότομη διακοπή της παραγωγής γάλακτος. Αν ο θηλασμός γίνει κανονικά και σταματήσει με σταδιακό απογαλακτισμό, το στήθος θα παραμείνει στη θέση του και δε θα επηρεαστεί καθόλου από το θηλασμό. 

Είναι προτιμότερο οι μέλλουσες μητέρες να σκέφτονται το γεγονός ότι ο θηλασμός θωρακίζει το στήθος τους απέναντι στον καρκίνο αλλά και τα τόσο πολύτιμα συναισθήματα που θα τους προσφέρει η επαφή με το μωρό τους, παρά το ενδεχόμενο να χαλάσει το στήθος τους. 

Πέρα, όμως, από την προσωπική επιλογή που γίνεται για λόγους αισθητικής, υπάρχουν και μητέρες που πρέπει να επιστρέψουν αρκετά σύντομα στη δουλειά τους και γι’ αυτό προτιμούν να μην ξεκινήσουν καν το θηλασμό. Ως προς το θέμα αυτό θα πρέπει να τονιστεί αφενός ότι ο μητρικός θηλασμός είναι πολύτιμος ακόμη και αν κρατήσει για ένα – δύο μήνες και αφετέρου ότι η επιστροφή στην εργασία δε σημαίνει απαραίτητα και διακοπή του θηλασμού. Η εργαζόμενη μητέρα μπορεί να εκθλίβει το γάλα της με ένα θήλαστρο και να το αποθηκεύει και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να ταΐζει το μωρό. Ίσως μοιάζει ακατόρθωτο για τη νέα μητέρα το να εκθλίβει το γάλα της στο χώρο εργασίας αλλά θα πρέπει κυρίως να σκεφτείτε τα οφέλη του μητρικού γάλακτος για το βρέφος και λιγότερο τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στη δουλειά σας ώστε να έχετε χρόνο και χώρο για την έκθλιψη του γάλακτος. 

Ουσιαστικό ρόλο, επίσης, παίζει το γεγονός ότι πολλές μητέρες παρόλο που είχαν την πρόθεση να θηλάσουν το μωρό τους, δε βρήκαν στα μαιευτήρια την καθοδήγηση που χρειάζονταν και την κατάλληλη συνδρομή από το νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθούν από τις δυσκολίες που συνάντησαν. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το προσωπικό των μαιευτηρίων είναι πρόθυμο να βοηθήσει τις νέες μητέρες, ενδέχεται να μη βρείτε άμεσα την απαιτούμενη ανταπόκριση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επιμείνετε και να ζητήσετε τη βοήθειά τους σε ό,τι χρειάζεστε, με τη σκέψη πάντοτε ότι προέχει το καλό του μωρού σας, ακόμη και αν χρειαστεί να φανείτε λίγο πιεστική. 

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η διατροφή με γάλα εμπορίου προβάλλεται και διαφημίζεται διαρκώς, μιας και τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα, ενώ η αξία του θηλασμού παραμένει ένα κοινό μυστικό χωρίς να προωθείται ανάλογα. Είναι, όμως, δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια νέα μητέρα, αφού ενημερωθεί για τα αδιαμφισβήτητα οφέλη του θηλασμού τόσο για την υγεία του μωρού όσο και για την υγεία της ίδιας, θα θεωρήσει προτιμότερη τη διατροφή του μωρού της με γάλα εμπορίου.Πηγή: mynewbaby.gr

1 Σχόλιο

  1. Συμφωνώ με το άρθρο!
    Είναι τραγικό να μην θηλάζουν οι μητέρες γιατί νομίζουν ότι θα χαλάσει το στήθος!
    Εγκληματικό για τον οργανισμό του μωρού!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *