Απαιτείται καλύτερη ενημέρωση των γονέων για τα εμβόλια

Απαιτείται καλύτερη ενημέρωση των γονέων για τα εμβόλια

Οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να ξανασχεδιάσουν τα ενημερωτικά προγράμματα για τα εμβόλια, έτσι ώστε να αμβλύνουν τις ανησυχίες των γονέων για την ασφάλεια των εμβολίων – διαφορετικά τα ποσοστά παιδικών εμβολιασμών μπορεί να μειωθούν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics. Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, ερευνητές από το Michigan έστειλαν ερωτηματολόγια σε γονείς παιδιών κάτω των 17 ετών τον Ιανουάριο του 2009 και έλαβαν 1.552 απαντήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (90%) συμφώνησαν ότι ο εμβολιασμός είναι ένας καλός τρόπος προστασίας των παιδιών τους από νοσήματα, ενώ 88% δήλωσαν ότι γενικά ακούνε τον γιατρό τους σχετικά με τα εμβόλια.

Ωστόσο, 54% δήλωσαν ότι ανησυχούν σχετικά με τις ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων και 25% δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο προτού το περιοδικό Lancet αποσύρει την αμφιλεγόμενη μελέτη που συνέδεε το εμβόλιο MMR με τον αυτισμό.

Τα νεότερα εμβόλια είναι πιο πιθανό να απορριφθούν από τους γονείς

Αρκετοί γονείς (11,5%) δήλωσαν ότι έχουν αρνηθεί εμβόλιο για το παιδί τους, παρόλο που το είχε συστήσει ο γιατρός. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γονείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρνηθούν τα νεότερα εμβόλια – ιδίως αυτά που προστατεύουν από την ανεμευλογιά, τον HPV και τη μηνιγγίτιδα. Από τους γονείς που είχαν αρνηθεί εμβόλιο, περισσότεροι από τους μισούς (56,4%) είχαν αρνηθεί το εμβόλιο HPV και λιγότεροι από το ένα τρίτο είχαν αρνηθεί τα εμβόλια για την ανεμευλογιά και τη μηνιγγίτιδα (32,3% και 31,8%, αντίστοιχα). Μόνο 17,7% είχαν αρνηθεί το παλαιότερο εμβόλιο MMR.

Η πιθανότητα παρενεργειών και η σχετική «νεότητα» των εμβολίων ήταν οι λόγοι που αναφέρθηκαν συχνότερα για την απόρριψη εμβολίου. Για παράδειγμα, 78% αυτών που είχαν αρνηθεί το εμβόλιο HPV δήλωσαν ότι δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα γι’ αυτό, ενώ τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι δεν έχει κυκλοφορήσει αρκετά στην αγορά. Λίγο πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι αρνήθηκαν το εμβόλιο HPV για ηθικούς λόγους.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι γονείς πιθανότατα θα ωφελούνταν από ενημερωτικά προγράμματα που τονίζουν τις αυστηρές αξιολογήσεις στις οποίες υποβάλλονται τα εμβόλια πριν εγκριθούν. Αν οι τρέχουσες ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων δεν απαντηθούν αποτελεσματικά, όλο και περισσότεροι γονείς μπορεί να αρνούνται τα εμβόλια, με αποτέλεσμα να μειώνεται η προστασία των παιδιών από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πηγή & φωτό: healthview.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *