Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Η έγκαιρη πρόληψη χαρίζει ανάσα ζωής στα πρόωρα βρέφη

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Η έγκαιρη πρόληψη χαρίζει ανάσα ζωής στα πρόωρα βρέφη

Η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη πρόληψη των γονέων μπορούν να προφυλάξουν τα πρόωρα βρέφη με ηλικία κύησης κάτω από τις 35 εβδομάδες, καθώς και τα βρέφη με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, συγγενείς καρδιοπάθειες και νευρομυϊκές παθήσεις από τις σοβαρές λοιμώξεις που προκαλούνται από τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, η κατ’ έτος επίπτωση των λοιμώξεων από τον Aναπνευστικό Συγκυτιακό Iό (RSV) φθάνει το 33,1%. Η περίοδος έξαρσης των συμπτωμάτων αρχίζει το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι και τον Απρίλιο/Μάιο. Η εξάπλωση διαφέρει μεταξύ των μηνών, φθάνοντας το μέγιστο ποσοστό 37,7% κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της ύφεσης το ποσοστό αγγίζει το 27%.

Οι γονείς απευθυνόμενοι στον νεογνολόγο ή παιδίατρό τους, μπορούν να βοηθήσουν το βρέφος τους να περάσει ανώδυνα και ασφαλώς την περίοδο έξαρσης του ιού λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα που αποτρέπουν τη λοίμωξη ή την επαναλοίμωξη από τον ιό, που για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αγγίζει το 40% έως 70%.

‘Πολλοί γονείς πρόωρων ή λιπόβαρων νεογνών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που προκαλεί ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο με ετήσιο ποσοστό που φτάνει περίπου το 20%’ διευκρινίζει ο κος Δ. Καφετζής, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δ/ντής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και επισημαίνει ότι, ‘Ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Iός αποτελεί, παγκοσμίως, το συχνότερο αίτιο πρόκλησης λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού αφού σχεδόν όλα τα βρέφη έχουν μολυνθεί έως τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η λοίμωξη μπορεί να έχει επιπτώσεις όπως αναπνευστική δυσχέρεια, ταχύπνοια και εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν τη βροχγιολίτιδα’.

Παρόλο που η έξαρση των λοιμώξεων από τον ιό εστιάζεται κυρίως στα τέλη του φθινοπώρου, τον χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, εντούτοις το καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου αποτελούν ιδανική περίοδο ώστε οι γονείς να προγραμματίσουν όλες τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες κατόπιν των συμβουλών του παιδιάτρου. 

Χαρακτηριστικά, ο Καθηγητής κος Καφετζής αναφέρει ότι, ‘οι γονείς των ευάλωτων στον ιό βρεφών μπορούν να προστατεύσουν τα πρόωρα νεογνά τους αποφεύγοντας την επαφή με άτομα που υποφέρουν από συνάχι ή τους χώρους με πολύ κόσμο και καπνό αλλά και με σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς η μετάδοση του ιού γίνεται εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής, του βήχα και του φτερνίσματος. 

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι στα μωρά η μετάδοση γίνεται με το τρίψιμο της μύτης τους ή το ξύσιμο των ματιών τους, ενώ ο ιός παραμένει ‘ζωντανός’ έως και 6 ώρες σε σταγονίδια και έως 30 με 45 λεπτά στα ρούχα και στο χαρτί.’

Η προσπάθεια ενημέρωσης για τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό, διεξάγεται από τη Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων ‘Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού’, με την ευγενική υποστήριξη της Abbott Ελλάς.

Πηγή: iatronet.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *