Οι ορμόνες ευθύνονται για την ικανότητα θηλασμού

Οι ορμόνες ευθύνονται για την ικανότητα θηλασμού

Μητέρες που θεωρούν δύσκολο το θηλασμό και εγκαταλείπουν δεν θα πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Νορβηγική έρευνα καταλήγει ότι η δυσκολία στο θηλασμό μπορεί να οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μετά την ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων οι ερευνητές αμφιβάλλουν για τα οφέλη που έχει στην υγεία ο θηλασμός σε σχέση με το γάλα φόρμουλα. 

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, της Νορβηγίας, παρακολούθησε 180 εγκύους. Σε αυτές περιλαμβάνονταν όσες βρίσκονταν σε κίνδυνο να γεννήσουν μικρό μωρό, περιστατικά που επηρεάζονται από υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. 

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, και το κάπνισμα, οι ερευνητές παρατήρησαν σαφή σχέση μεταξύ χαμηλών ποσοστών θηλασμού στους 3 και 6 μήνες και υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης.

Η ομάδα υποδεικνύει ότι η ορμόνη μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του αδενικού ιστού στο μαστό επηρεάζοντας την ικανότητα θηλασμού. 

Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Sven Carlsen, δήλωσε ότι βασικά μια μητέρα που θεωρεί πως συναντά δυσκολίες δεν θα πρέπει να αισθάνεται ενοχές-πιθανόν έτσι είναι η κατάσταση και το μωρό της δεν θα υποφέρει αν διατρέφεται με γάλα σε φόρμουλα. 

Θεωρεί πως μια μητέρα θα πρέπει να κάνει αυτό που την καθιστά ευτυχισμένη. Εκτιμά ότι η ορμονική ισορροπία στη μήτρα ευθύνεται για την ικανότητα μιας μητέρας να θηλάσει και για τα φαινομενικά οφέλη που έχει στην υγεία του ένα μωρό που θηλάζει-αντί ο θηλασμός μόνο.

Πέρσι, η ομάδα του Carlsen, ανασκόπησε 50 έρευνες σχετικά με τη σχέση θηλασμού και υγείας. Με βάση αυτή την έρευνα καταλήγει ότι τα οφέλη του θηλασμού σε σχέση με τη φόρμουλα μπορεί ενδεχομένως να έχουν υπερτιμηθεί. 

Όπως δήλωσε, οι διαφορές στην υγεία στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σημαντικές. Αν εστιάσουμε σε επιδημιολογικές έρευνες και προσπαθήσουμε να αποκλείσουμε άλλους παράγοντες είναι δύσκολο να ανακαλυφτούν ουσιαστικά οφέλη στα παιδιά που θήλασαν ως νεογνά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Acta Obstetricia and Gynacologica Scandinavica’.

Πηγή και φωτό: www.zougla.gr

4 Σχόλια

  1. Δε μας τα λένε καλά οι παραπάνω ερευνητές!!
    όλο "αν", "πιθανόν" και "ενδεχομένως"…

    Το ότι οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για το θηλασμό είναι γνωστό! τα υπερ του έναντι της φόρμουλας επίσης!
    Μάλλον κάπου αλλού εστίασαν τη μελέτη τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *