Προετοιμασία του στήθους για το θηλασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προετοιμασία του στήθους για το θηλασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το στήθος σας αλλάζει και προετοιμάζεται από μόνο του για το θηλασμό. 

Σε αντίθεση με τις απόψεις που επικρατούσαν παλαιότερα, μια ιδιαίτερη προετοιμασία του στήθους και των θηλών δεν είναι αναγκαία. 

Πολύ περισσότερο βοηθά η απλή παρατήρηση των αλλαγών του στήθους στην εγκυμοσύνη. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και θαυμάστε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Συμφιλιωθείτε με τη νέα σας εικόνα. Μια καλή σχέση με το σώμα σας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο για την προετοιμασία για το θηλασμό, όσο και για τον τοκετό.

Το καλοκαίρι, η έκθεση του στήθους στον ήλιο, πάντα με μέτρο, είναι μια καλή προετοιμασία των θηλών για το θηλασμό. 

Το δέρμα στην περιοχή των θηλών είναι ευαίσθητο και διατηρείται στιλπνό μέσω της λιπαρής ουσίας που εκκρίνεται από τα φυμάτια του Μontgomery. Η χρήση σαπουνιού ή οινοπνεύματος (και σε αρώματα) στην περιοχή των θηλών, δεν συστήνεται γιατί ξηραίνει το δέρμα και το κάνει ευαίσθητο σε ερεθισμούς. 

Σε πολλά βιβλία συστήνεται, ιδίως τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, να βγάζει κανείς μερικές σταγόνες γάλα πιέζοντας τη θηλή ή να τραβάει τη θηλή προς τα έξω. Κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι επώδυνο αλλά και επικίνδυνο, γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στήθους. 

Ακόμα, το μασάζ των θηλών μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις της μήτρας και δε συστήνεται, ειδικά σε περίπτωση προδιάθεσης για πρόωρο τοκετό.

Από την Θεοδώρα Μάλλη
μαία και σύμβουλο θηλασμού IBCLC

Photo: TheAlieness GiselaGiardino²³ / CC BY-SA 2.0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *