Το μητρικό γάλα περιέχει χολίνη. Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Το μητρικό γάλα περιέχει χολίνη. Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Το ήξερες; Το γάλα σου είναι πλούσιο σε χολίνη! Πόσο εντυπωσιακό μπορεί να είναι αυτό;

Image by Freepik

Λίγα λόγια για τη χολίνη

Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία που χρειάζεται ο εγκέφαλος και το νευρικό μας σύστημα για να ρυθμίζουν τη σκέψη, τη μνήμη, τη διάθεση, τον έλεγχο των μυών. Επίσης, τη χρειαζόμαστε για να σχηματίζουμε τις μεμβράνες γύρω από τα κύτταρά μας.

Η χολίνη είναι ο πρόδρομος της ακετυλοχολίνης, ένας πολύ σημαντικός νευροδιαβιβαστής. Το «χολινεργικό» τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ), που είναι υπεύθυνο για το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, πήρε το όνομά του από τη χολίνη.

ΟΚ, πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά που είναι το εντυπωσιακό σχετικά με το μητρικό γάλα θα μου πεις…

Θα σου πω! Το σώμα του ανθρώπου παράγει χολίνη, αλλά όχι σε επαρκείς ποσότητες. Ορισμένες τροφές περιέχουν χολίνη, όπως τα αυγά, όμως, κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής των μωρών μας και μέχρι να εισαχθούν στερεές τροφές στο διαιτολόγιό τους, τι γίνεται;

Image by Freepik

Η χολίνη και το μητρικό γάλα

Εδώ είναι το εντυπωσιακό του πράγματος! Η χολίνη, που είναι ιδιαίτερα σημαντική τις πρώτες 1000 ημέρες ζωής ως μέρος της νευρολογικής ανάπτυξης του βρέφους, που περιέχεται; Σωστά απάντησες! Στο μητρικό σου γάλα! Και κάθε φορά που θηλάζεις το μωρό σου, του την παρέχεις!

Και το πιο εντυπωσιακό -που αξίζει να γνωρίζεις- είναι ότι η χολίνη, το DHA και η λουτεΐνη εμφανίζονται συχνά μαζί στη φύση, όπως στα αυγά και στο ανθρώπινο γάλα. Ανεξάρτητα, δλδ το καθένα μόνο του (το DHA, η χολίνη και η λουτεΐνη) μπορεί να μην έχουν αποτελέσματα, εάν όμως είναι μαζί, όπως είναι στο μητρικό γάλα και στα αυγά, έχουν αποτέλεσμα (εάν η μητρική χολίνη είναι επαρκής).

Το μητρικό γάλα δεν παύει να με εντυπωσιάζει όπως και η σούπερ δύναμη που έχουμε εμείς οι γυναίκες με το να το παράγουμε για τα μωρά μας!

Image by Freepik

Απαραίτητη για το έμβρυο

Η εμβρυϊκή και περιγεννητική διατροφή επηρεάζουν τη λειτουργία των οργάνων στην ενήλικη ζωή. Η πρόσληψη χολίνης (επίσης σιδήρου, ψευδαργύρου, και φολικού οξέος) επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Η ανεπάρκεια στη διατροφή της μητέρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανωμαλιών νευρικού σωλήνα στο έμβρυο, αλλά και των κινδύνων για προεκλαμψία, πρόωρη γέννηση και χαμηλό βάρος γέννησης.

Ο πλακούντας παρέχει μεγάλες ποσότητες χολίνης στο έμβρυο. Επίσης, το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε χολίνη, σε συγκέντρωση από 125 mg/l.έως 166 mg/l. Ως αποτέλεσμα, οι συγκεντρώσεις χολίνης στο αίμα και στους ιστούς είναι αρκετά υψηλότερες στα βρέφη σε σχέση με τους ενήλικες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας σχετικά πρόσφατης επιστημονικής έρευνας, οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, θα πρέπει να κάνουν δίαιτες που να περιέχουν επαρκείς ποσότητες χολίνης (ή να παίρνουν συμπληρώματα χολίνης), καθώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη διευκόλυνση της φυσιολογικής ανάπτυξης του εγκεφάλου του βρέφους.

Μετάφραση/σχολιασμός: Μαρία Παπαποστόλου, Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team
ΠΗΓΕΣ: Human Milk, Tailor-made for Tiny Humans, Dr. Jen 4 Kids: Breastfeeding Medicine, mednutrition.gr
Επιστημονική έρευνα: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352907/
Άλλες πληροφορίες: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3639110/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *