Η πρώιμη επαφή δέρμα με δέρμα (γνωστή και ως φροντίδα καγκουρό) στο τέλος του δεύτερου σταδίου του τοκετού μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει την εμπειρία του κολπικού τοκετού.
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση, αναδυκνεύει τα οφέλη της επαφής δέρμα με δέρμα (γνωστής και ως φροντίδα καγκουρό) αυτή τη φορά για τις μητέρες και μάλιστα αμέσως μετά από κολπικό τοκετό!
Θετική επίδραση στον πόνο κατά τη συρραφή του περινεϊκού τραύματος μετά από κολπικό τοκετό φαίνεται να έχει η πρώιμη επαφή δέρμα με δέρμα της μητέρας με το νεογνό της (γνωστή και ως φροντίδα καγκουρό) σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε από την Ιαπωνική Εταιρεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο PubMed (Zou Y, et al. J Obstet Gynaecol Res. 2022;48(3):729-38).
Η μελέτη
Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί εάν η πρώιμη επαφή δέρμα με δέρμα στο τέλος του 2ου σταδίου του τοκετού θα μπορούσε να ανακουφίσει τον πόνο της συρραφής της περινεοτομίας και των ρήξεων του περινέου.
Οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2020 για συνολικά 241 τοκετούς με τελειόμηνα νεογνά που γεννήθηκαν κολπικά και που οι μητέρες τους υποβλήθηκαν σε συρραφή περινεοτομής ή σε αποκατάσταση ρήξης περινέου στο νοσοκομείο.
Οι μητέρες τυχαιοποιήθηκαν ανάλογα με το αν είχαν το μωρό τους στην αγκαλιά τους κατά την αποκατάσταση της περιγεννητικής περιοχής ή αν είχαν «τυπική φροντίδα» ενώ το νεογνό τους βρισκόταν σε θερμοκοιτίδα κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης και κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το αν έλαβαν συρραφή περινεοτομής ή αποκατάσταση ρήξης περινέου.
Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν ο πόνος (!), ο οποίος ποσοτικοποιήθηκε με την Αριθμητική Κλίμακα Βαθμολόγησης, την Οπτική Αναλογική Κλίμακα, την Κλίμακα Λεκτικής Βαθμολόγησης, την Αναθεωρημένη Κλίμακα Πόνου Προσώπων. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα ήταν η επούλωση του περινεϊκού τραύματος, ο ρυθμός μητρικής συνεργασίας και ο χρόνος επέμβασης. Αναλύθηκαν οι συγχυτικοί παράγοντες του έντονου πόνου.
Τα αποτελέσματα
Η πρώιμη επαφή δέρμα με δέρμα ανακούφισε τον πόνο της αποκατάστασης της ρήξης του περινέου και της συρραφής επισιοτομίας, συντόμευσε τον χρόνο επέμβασης της συρραφής της επισιοτομίας και βελτίωσε το ποσοστό συνεργασίας των επιτόκων που έλαβαν συρραφή, ωστόσο δεν είχε καμία επίδραση στην επούλωση του τραύματος του περινέου, στο χρόνο επέμβασης ή στο ποσοστό συνεργασίας τους κατά την αποκατάσταση της ρήξης του περινέου.
Το συμπέρασμα
Η πρώιμη επαφή δέρμα με δέρμα στο τέλος του δεύτερου σταδίου του τοκετού μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει την εμπειρία του κολπικού τοκετού.
Σχολιασμός
Οι βαθμολογίες πόνου των μητέρων ήταν σημαντικά χαμηλότερες στην ομάδα επαφής δέρμα με δέρμα από τους ελέγχους. Είμαστε σίγουροι ότι και τα μωρά ήταν πιο χαρούμενα!
Λεπτομέρειες της μελέτης δείτε |> εδώ
~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~
Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com
Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team
Σχετικά άρθρα:
- Η αγκαλιά ωφελεί και το παιδί και τη μαμά!
- Άμεση επαφή δέρμα με δέρμα μετά από καισαρική τομή
- Νοσοκομείο χρέωσε την αγκαλιά μητέρας-μωρού μετά τον τοκετό!
- Φροντίδα καγκουρό: Θετικές επιπτώσεις στο θηλασμό και την ανάπτυξη των πρόωρων μωρών
- Η σημασία της επαφής δέρμα-με-δέρμα στα νεογέννητα
- Επαφή δέρμα με δέρμα και πρώτος θηλασμός
- Η επαφή σώμα με σώμα μειώνει την πιθανότητα θανάτου στα ελλιποβαρή βρέφη
- Πώς η δέρμα με δέρμα επαφή βοηθά στη θερμοκρασία του μωρού
Μέντορας Θηλασμού,
NLP Coach Εγκυμοσύνης & Μητρότητας
Ιδρύτρια του mitrikosthilasmos.com,
μα πάνω απ’ όλα, ΜΑΜΑ x2★