Η μητρική φροντίδα καγκουρό, δηλαδή η δέρμα με δέρμα επαφή μητέρας-μωρού (γνωστή και ως skin to skin contact) έχει μακροχρόνιες, θετικές επιπτώσεις στα ποσοστά θηλασμού, την ανάπτυξη και τη νευροαναπτυξιακή κατάσταση των πρόωρων βρεφών σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη
Τον αντίκτυπο της μητρικής φροντίδας καγκουρό στο θηλασμό και στην υγεία των πρόωρων βρεφών θέλησαν να μελετήσουν επιστήμονες του Τμήματος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Νοσοκομείο Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πεκίνου του Capital Medical University στην Κίνα και έκαναν μια διαμήκη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη.
Η μελέτη
Η μητρική φροντίδα καγκουρό (ΜΦΚ) ωφελεί την υγεία των πρόωρων βρεφών μέσω της αύξησης του θηλασμού, αλλά οι μακροχρόνιες επιδράσεις της παραμένουν άγνωστες. Αυτή η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Breastfeeding Medicine στις 2 Φεβρουαρίου 2021, διερεύνησε τον αντίκτυπο της ΜΦΚ στο θηλασμό και στα αποτελέσματα της υγείας σε πρόωρα βρέφη της Κίνας.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαμήκη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη με 79 δυάδες πρόωρων βρεφών με τις μητέρες τους. Η ομάδα ΜΦΚ (n = 36) έλαβε ΜΦΚ 2,5 ώρες / ημέρα κατά τη διάρκεια παραμονής στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ), ενώ η ομάδα ελέγχου (n = 43) έλαβε τυπική φροντίδα. Τα σχήματα διατροφής των βρεφών και η φυσική τους ανάπτυξη τεκμηριώνονταν καθημερινά στη ΜΕΝΝ. Η σωματική ανάπτυξη και η νευρολογική συμπεριφορική αξιολόγηση μετρήθηκαν στις 40 εβδομάδες, στους 3 μήνες και στους 6 μήνες διορθωμένης ηλικίας. Τα αποτελέσματα του θηλασμού τεκμηριώθηκαν στους 6 μήνες διορθωμένης ηλικίας.
Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της μελέτης
Αποτελέσματα: Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα βρέφη της ομάδας ΜΦΚ παρουσίασαν υψηλότερο ποσοστό λήψης μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, λιγότερη δυσανεξία στη σίτιση και υψηλότερη αναλογία αποκλειστικού θηλασμού στους 6 μήνες διορθωμένης αναλογίας. Τα βρέφη ΜΦΚ είχαν επίσης σημαντικά αυξημένο σωματικό βάρος και μήκος σώματος κατά την έξοδο από το νοσοκομείο και περισσότερη αύξηση σωματικού βάρους, μήκους σώματος και περίμετρου κεφαλής στις επανεκτιμήσεις. Η βαθμολογία νευρο-συμπεριφοράς ήταν επίσης υψηλότερη στην ομάδα ΜΦΚ σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου με την πάροδο του χρόνου.
Συμπεράσματα: Οι μακροχρόνιες επιδράσεις της ΜΦΚ είναι σημαντικές για την προαγωγή των αποτελεσμάτων θηλασμού, της ανάπτυξης και της νευροανάπτυξης των πρόωρων βρεφών. Η έγκαιρη έναρξη της πρακτικής της ΜΦΚ συνιστάται ιδιαίτερα στον πληθυσμό γονέων-βρεφών σε κινεζικές ΜΕΝΝ για την προώθηση του θηλασμού και των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων.
Λεπτομέρειες της μελέτης δείτε |> εδώ
~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~
Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com
Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team
Σχετικά άρθρα
- Γιατί η σωματική επαφή και ο θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό είναι τόσο σημαντικά;
- Επαφή δέρμα με δέρμα και πρώτος θηλασμός
- Η “φροντίδα καγκουρό” έχει μακροχρόνια οφέλη
- Αγγίξτε το μωρό σας! Εφαρμόστε τη μέθοδο “καγκουρό”
- Η σημασία της επαφής δέρμα-με-δέρμα στα νεογέννητα
- Η επαφή σώμα με σώμα μειώνει την πιθανότητα θανάτου στα ελλιποβαρή βρέφη
- Πώς η δέρμα με δέρμα επαφή βοηθά στη θερμοκρασία του μωρού
- Άμεση επαφή δέρμα με δέρμα μετά από καισαρική τομή

Μέντορας Θηλασμού,
Perinatal & Motherhood Expert,
Πιστοποιημένη NLP Coach (INLPTA),
Ιδρύτρια του mitrikosthilasmos.com,
μα πάνω απ’ όλα, ΜΑΜΑ x2★