Παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη των παιδιών η έκθεσή τους στη μητρική κατάθλιψη στην πρώιμη παιδική ηλικία
Νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων αποκάλυψε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε μητρική κατάθλιψη είχαν υψηλότερο κίνδυνο αναπτυξιακής ευπάθειας κατά την είσοδό τους στο σχολείο.
Η ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας επηρεάζεται από ένα ευρύ φάσμα γενετικών, βιολογικών, κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων. Η μητρική ψυχική υγεία έχει αναγνωριστεί ως ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των παιδιών, τη γνωστική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική ευημερία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πιο συνηθισμένη κατάσταση της μητρικής ψυχικής υγείας είναι η κατάθλιψη, επηρεάζοντας ∼1 στις 7 γυναίκες συνολικά και 1 στις 8 γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού.
ΜΕΛΕΤΗ: Μητρική κατάθλιψη στην πρώιμη παιδική ηλικία και αναπτυξιακή ευπάθεια των παιδιών κατά την είσοδό τους στο σχολείο
Οι ερευνητές του τμήματος Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με επικεφαλής την μεταδιδακτορική μελετήτρια Elizabeth Wall-Wieler, PhD που έκαναν τη σχετική δημοσίευση την 1/9/20 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής «Pediatrics», διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης χαρακτηρίζονται από σημαντικά χαμηλότερη γνωστική ανάπτυξη σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν λίγα ή καθόλου καταθλιπτικά συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν η έκθεσή τους ήταν πριν από την ηλικία των 5 ετών και ιδιαιτέρως αν ήταν πριν του 1 έτους ή λίγο πριν από την είσοδο στο σχολείο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε μητρική κατάθλιψη πριν από την ηλικία των 5 ετών είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο να έχουν τουλάχιστον 1 αναπτυξιακή ευπάθεια κατά την είσοδο στο σχολείο από ό, τι τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε μητρική κατάθλιψη πριν από την ηλικία των 5 ετών.
Επίσης, για τους περισσότερους αναπτυξιακούς τομείς, η έκθεση στη μητρική κατάθλιψη πριν από την ηλικία του 1 έτους και μεταξύ των ηλικιών 4 και 5 ετών είχε τον ισχυρότερο συσχετισμό με αναπτυξιακή ευπάθεια.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι παρόλο που τα παιδιά που εκτέθηκαν σε μητρική κατάθλιψη είχαν αυξημένο κίνδυνο αναπτυξιακής ευπάθειας κατά την είσοδο στο σχολείο, ∼70% των παιδιών που εκτέθηκαν, δεν αναγνωρίστηκαν ως ευάλωτα σε κανένα από τα 5 αναπτυξιακά πεδία που περιελάμβανε η μελέτη.
Η διαπίστωση ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε μητρική κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αναπτυξιακή ευπάθεια κατά την είσοδο στο σχολείο, είναι σύμφωνη με προηγούμενα ευρήματα, ωστόσο μέσα από αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες τεκμηρίωσαν ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της έκθεσης στη μητρική κατάθλιψη είναι συγκεκριμένες για συγκεκριμένους αναπτυξιακούς τομείς (με ισχυρότερες τις επιπτώσεις στην κοινωνική ικανότητα και τη συναισθηματική ωριμότητα) και ότι αυτές οι επιδράσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία κατά την οποία το παιδί εκτίθεται σε μητρική κατάθλιψη.
Λεπτομέρειες της μελέτης δείτε |> εδώ
~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~
Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com
Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team
Σχετικά άρθρα
- Η ψυχολογική στήριξη της εγκύου προλαμβάνει την επιλόχεια κατάθλιψη
- H επιλόχεια κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά την επιτυχία του μητρικού θηλασμού
- 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης έχουν οι θηλάζουσες
- Μία στις τρεις μητέρες εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης
Μέντορας Θηλασμού,
NLP Coach Εγκυμοσύνης & Μητρότητας
Ιδρύτρια του mitrikosthilasmos.com,
μα πάνω απ’ όλα, ΜΑΜΑ x2★