Στον πλακούντα του εμβρύου καταλήγουν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι

Στον πλακούντα του εμβρύου καταλήγουν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι

Εσείς την ξέρετε ως αιθάλη, οι επιστήμονες ως μαύρο άνθρακα και οι έγκυες γυναίκες μάλλον θα αρχίσουν να τον γνωρίζουν ως έναν ανεπιθύμητο λαθρεπιβάτη στη μήτρα…

εγκυμοσύνη και ατμοσφαιρική ρύπανση

Μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα  δείχνει ότι όταν μια έγκυος γυναίκα αναπνέει μαύρο άνθρακα, ο ρύπος μπορεί να ταξιδέψει από τους πνεύμονές της στον πλακούντα της. Ο πλακούντας, συνδέεται με το τοίχωμα της μήτρας και είναι αυτός που επιτρέπει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που διατηρούν τη ζωή να περάσουν από τη μητέρα στο έμβρυο, προφανώς όμως μπορεί επίσης να φιλοξενήσει μικροσκοπικά σωματίδια μαύρου άνθρακα, τα οποία συσσωρεύονται στην πλευρά του πλακούντα του εμβρύου.

Η έρευνα

Επιστήμονες ανέλυσαν 20 πλακούντες γυναικών στο Βέλγιο και διαπίστωσαν ότι κάθε πλακούντας είχε μαύρο άνθρακα μέσα του. Δέκα πλακούντες προήλθαν από γυναίκες που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα έκθεσης μαύρου άνθρακα. Δέκα προέρχονταν από γυναίκες σε περιοχές χαμηλού επιπέδου έκθεσης. Όσο μεγαλύτερη ρύπανση εισέπνευσαν οι μητέρες, τόσο περισσότερος μαύρος άνθρακας συσσωρεύτηκε στους πλακούντες τους. Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης πέντε πλακούντες από αποβολές. Αυτοί αποκάλυψαν ότι τα σωματίδια ήταν παρόντα ακόμη και σε έμβρυα μόλις 12 εβδομάδων, μια εξαιρετικά ευάλωτη αναπτυξιακή φάση.

Ο μαύρος άνθρακας (μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια της αιθάλης) προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων ή από την καύση του ξύλου, έτσι μπορούμε να εκτεθούμε σε αυτόν από αυτοκίνητα, καμινάδες ή ακόμα και από δασική πυρκαγιά. Γνωρίζουμε ήδη ότι πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό ρύπο και ότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους ανθρώπους, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες άμεσα αποδεικνύουν ότι τα σωματίδια αιθάλης μπορούν να φτάσουν στην εμβρυϊκή πλευρά του πλακούντα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη δεν καθορίζει τις επιπτώσεις στην υγεία από την αιθάλη στον πλακούντα. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications” την περασμένη εβδομάδα, θα συνεχίσουν τη μελέτη με τις εγκύους για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν πώς η αιθάλη επηρεάζει τις ίδιες και τα μωρά τους με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε για τις συνέπειες του μαύρου άνθρακα στον πλακούντα;

Γνωρίζουμε ήδη από προηγούμενες μελέτες ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα μωρά. Ωστόσο, οι επιστήμονες αγωνίζονται για να κατανοήσουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την υγεία των εμβρύων. Σκέφτηκαν ότι πιθανώς τα έμβρυα να αναπτύσσουν προβλήματα υγείας επειδή η ρύπανση προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στις μητέρες. Μέχρι τώρα, δεν ήμασταν σίγουροι ότι σωματίδια όπως ο μαύρος άνθρακας μπορούσαν να διασχίσουν το φράγμα του πλακούντα και να συσσωρευτούν στην πλευρά του εμβρύου.

Το εύρημα της νέας μελέτης, σημειώνουν οι συγγραφείς, “αντιπροσωπεύει έναν πιθανό μηχανισμό που εξηγεί τις επιζήμιες επιπτώσεις της ρύπανσης από την αρχή της ζωής.” Υποδηλώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η φλεγμονή στις μητέρες, τα ίδια τα σωματίδια μπορεί επίσης να επηρεάζουν άμεσα τα έμβρυα.

Αν και αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο μαύρος άνθρακας στον πλακούντα προκαλεί προβλήματα όπως πρόωρους τοκετούς και χαμηλού βάρους γέννησης μωρά, είναι ένας εύλογος μηχανισμός για να εξηγηθεί πώς μπορεί να προκύψουν τέτοια προβλήματα, σύμφωνα με τον Yoel Sadovsky, διευθυντή του Ινστιτούτου Magee-Womens Research στο Pittsburgh . Και είπε ότι η διαπίστωση ότι ο μαύρος άνθρακας υπάρχει στους πλακούντες είναι σημαντική από μόνη της.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα. “Δεν έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας εκείνων των σωματιδίων μαύρου άνθρακα στον ιστό του πλακούντα και ενός αρνητικού αποτελέσματος εγκυμοσύνης”, δήλωσε ο Sadovsky. “Δεν νομίζω λοιπόν ότι αυτή η μελέτη θα πρέπει να αφαιρέσει τον ύπνο από τις έγκυες μητέρες, ακόμη και εκείνων που ζουν σε πόλεις.”

Οπότε τι θα πρέπει να κάνουμε;

“Είναι πραγματικά δύσκολο να δώσουμε στους ανθρώπους πρακτικές συμβουλές, διότι όλοι πρέπει να αναπνεύσουν”, δήλωσε ο Tim Nawrot, ένας από τους συγγραφείς. “Αλλά αυτό που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν είναι να αποφεύγουν πολυσύχναστους δρόμους όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί να υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους, αλλά μόνο λίγα μέτρα μακριά μπορεί να είναι χαμηλότερα. ”

Επιμέλεια: mitrikosthilasmos.com

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *