Συχνές αναγωγές βρέφους στον 6ο μήνα και αντιμετώπιση

Συχνές αναγωγές βρέφους στον 6ο μήνα και αντιμετώπιση

Η κόρη μου καθ’ όλο τον 6ο μήνα της έχει πολύ συχνά αναγωγές. Είτε όταν είναι να ρευτεί, είτε όταν πνίγεται, είτε όταν βήχει, ακόμα και όταν ενεργείται, ή ακόμα και όταν είναι ήρεμη. Το γάλα βγαίνει με πίεση τις περισσότερες φορές. 

Ενώ τους προηγούμενους μήνες είχε αναγωγές που όμως είχαν σχεδόν εκλείψει μέχρι τον 5ο μήνα, όλος ο 6ος μήνας πήγε κάπως έτσι, με αποτέλεσμα να μην πάρει καθόλου βάρος και να πέσει μια καμπύλη. Η όλη δε διαδιασία δεν της είναι καθόλου ευχάριστη και κλαίει δυσαρεστημένη. 

Θηλάζει αποκλειστικά εξ’ αρχής, τον τελευταίο καιρό όμως έχω προσέξει ότι κατά την διάρκεια του γεύματος σταματάει αρκετές φορές να θηλάζει και θέλει να ανασηκωθεί. Μπορεί να ρευτεί, μπορεί και όχι και έπειτα από λίγο ξαναρχίζει να πίνει. Το γεύμα της κρατάει αρκετή ώρα ακόμα. 

Εν όψει της στασιμότητας βάρους και της έναρξης στερεών τροφών ο γιατρός μάς συνέστησε ποικίλλες εξετάσεις (υπέρηχο κοιλίας, γενική αίματος, καλλιέργεια ούρων κλπ). 

Θα ήθελα την εκτίμησή σας αν η ΓΟΠ μπορεί να εμφανιστεί τώρα, αν ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει και πώς και αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για εισαγωγή τροφών, καθώς το μόνο που έχουμε πετύχει προς το παρόν είναι να έχει γλύψει το κουτάλι και να έχει φάει 1-2 κουταλίτσες λαχανικά. 

Ευχαριστώ.

Άννυ, Αθήνα
19/12/17
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Καλησπέρα!
Να χαίρεστε το κοριτσάκι σας, να είναι υγιές και ευτυχισμένο!

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι αρκετά συχνή στα βρέφη και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι φυσιολογική. Η ΓΟΠ κορυφώνεται στα βρέφη 2-4 μηνών και συνήθως υποχωρεί μέχρι τους 7-8 μηνες. Συνήθως, η ΓΟΠ μειώνεται αισθητά όταν ένα μωρό καταφέρνει να καθίσει και ξεκινά τις στέρεες τροφές.

Κάποια μεγαλύτερα μωρά, όπως το δικό σας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες αναγωγές μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας και μάλιστα αυτό συμβαίνει συνήθως στους 6 μήνες. Πιθανές αιτίες για αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι η έναρξη της οδοντοφυιας, κάποια ιογενής λοίμωξη και η υπερπαραγωγή γάλακτος που ακολουθεί ένα άλμα ανάπτυξης. Υπάρχουν όμως και σοβαρότερες  αιτίες, όπως η εμφάνιση αλλεργίας, ειδικά μετά την προσθήκη στερεών τροφών.

Αν το μωρό έχει φυσιολογική συμπεριφορά και αναπτύσσεται κανονικά, παρά τις αναγωγές, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως το μωρό δυσφορεί όταν τρώει, δεν κοιμάται καλά, και δεν παίρνει βάρος, τότε ίσως πρόκειται για νόσο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ) και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται διερεύνηση και, ανάλογα με τα αποτελέσματα, έναρξη θεραπευτικής αγωγής.

Ένα βρέφος με ΓΟΠΝ μπορεί να τρώει λιγότερο, γιατί συνδυάζει το φαγητό με πόνο ή να τρώει περισσότερο, γιατί το μητρικό γάλα λειτουργεί ως αντιόξινο.

Ο θηλασμός δρά ευεργετικά στο βρέφος με ΓΟΠ, καθώς φαίνεται πως τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερα και λιγότερα επεισόδια αναγωγων, καθώς και λιγότερες αναγωγές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης το μητρικό γάλα προωθείται γρήγορα από το στομάχι στο έντερο, και φαίνεται να είναι, λόγω της σύστασης του, λιγότερο ερεθιστικό όταν επιστρέφει στον οισοφάγο κατά την αναγωγή.

Είναι σημαντικό το βρέφος με ΓΟΠ να κάνει μικρά και συχνά γεύματα, συνήθως σε ημικαθιστή θέση, να έχει καλή προσκόλληση και να μην καταπίνει αέρα, να αδειάζει καλά το κάθε στήθος, να μην υπάρχει καθόλου καπνός από τσιγάρο στο περίβαλλον του και να μην ασκείται πίεση στην περιοχή της κοιλιάς (συνήθως από την πάνα).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει έναρξη στερεών τροφών συμπληρωματικά του θηλασμού, γύρω στους 6 μήνες. Χρειαζεται όμως να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένα βρέφος να τρώει:

– Να είναι ώριμο το γαστρεντερικό σύστημα
– Να έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησης
– Να έχει καταργηθεί το αντανακλαστικό της γλώσσας
– Να στηρίζει το κεφαλάκι και να κάθεται σχετικά με υποστήριξη
– Να μπορεί να κρατάει
– Να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό, σας κοιτά όταν τρώτε με λαχτάρα και θέλει να πιάσει το φαγητό
-Να εκφράζει την πείνα και τον κορεσμό μέσα από κινήσεις. Όταν πεινάει, ανοίγει το στόμα και γέρνει εμπρός και όταν έχει χορτάσει κλείνει το στόμα και γυρνά το κεφάλι.

Εσείς, σε συνεργασία με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το μωρό σας, θα διαπιστώσετε αν είναι αναπτυξιακά έτοιμο για την έναρξη των στερεών τροφών.

Οι τροφές είναι συμπληρωματικές στο θηλασμό για τους πρώτους 12 μήνες, και το μωρό σας συνεχίζει να θηλάζει όσο συχνά και όση ώρα θέλει, για όσο καιρό το επιθυμείτε και οι δυο.

Σας εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και αγάπη.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *