Οι συνταρακτικές αλλαγές και αλληλεπιδράσεις μεταξύ σωματικού και συναισθηματικού πεδίου, μεταλλάσσουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα της γυναίκας.
Σε αυτό το ταξίδι των εννέα μηνών, η γυναίκα, μία ολότητα σωματικών, ψυχικών και διανοητικών λειτουργιών, καλείται να εξοικειωθεί με όλες τις μεταβολές και ανακατατάξεις που συμβαίνουν στο ίδιο της το σώμα, επισημαίνει η ψυχοπροφυλακτικός-ψυχολόγος κ. Αφροδίτη Γιανιού-Ρωμανιά, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου “Διαγνωστική Έρευνα”.
Συγκινήσεις και συναισθηματικές συγκρούσεις όπως: φόβος, άγχος, κατάθλιψη, ευσυγκινησία, εκνευρισμός, πανικός, εντείνονται και κορυφώνονται στο μεγαλύτερο βαθμό και αυτό έχει σχέση με τις απότομες ορμονικές αλλαγές, όπως μας εξηγεί. Όλες αυτές οι διαδικασίες διεγείρουν τις διάφορες σωματικές περιοχές, φορτίζοντας και διαστρεβλώνοντας εύρυθμες λειτουργίες.
Το άγχος, για παράδειγμα, εκδηλώνεται με αύξηση του μυϊκού τόνου, δύσπνοια, νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις. Ο φόβος μπορεί να παραμορφώσει την αναπνοή, η οποία γίνεται θωρακική και παρουσιάζεται μία γενική δυσκαμψία σε όλο το σώμα.
Από τον 1ο ή 2ο μήνα της εγκυμοσύνης, η γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει την ψυχοπροφυλακτική μέθοδο, με την καθοδήγηση της συμβούλου. Η σύμβουλος με τις ανάλογες ασκήσεις κατευθύνει την έγκυο σε κάθε συνεδρία, να αποκτά όλο και μεγαλύτερη επαφή με το σώμα της. Η μέθοδος, μας ενημερώνει η κ. Γιανιού-Ρωμανιά, αναλύεται σε τρεις φάσεις και προσαρμόζεται κάθε φορά, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και ψυχοσύνθεση της κάθε γυναίκας:
1η φάση:
Η γυναίκα χαλαρώνει καθοδηγούμενη από τη σύμβουλο με τη μέθοδο της αβίαστης αναπνοής. Εστιάζοντας την προσοχή σε κάθε μέλος του σώματός της απελευθερώνεται από τις εντάσεις του μυϊκού συστήματος. Σκοπός της άσκησης είναι ο επαναπροσδιορισμός της αναπνοής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να αναπνέει πιο σωστά. Το σώμα χαλαρώνει και ξεκουράζεται.
2η φάση:
Εδώ γίνεται η εφαρμογή της βαθιάς χαλάρωσης, με υποβολή, που βοηθά τα παγιδευμένα συναισθήματα, όπως φόβο, θυμό και άγχος να έρθουν στο φως και να εκφραστούν. Το αποτέλεσμα είναι ανακουφιστικό. Η γυναίκα αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση όσον αφορά στην δουλειά που έχει να κάνει με το σώμα της και τα συναισθήματά της.
3η φάση:
Εδώ εφαρμόζεται η συναισθηματική υποστήριξη, όπου η έγκυος εκφράζει τα συναισθήματα που βιώνει κάθε φορά από τις ασκήσεις και τις σκέψεις που την απασχολούν για την οικογένεια, τη δουλειά και σε ότι αφορά στο γενικό σχήμα της ζωής της.
Οι συνεδρίες είναι απαραίτητο να γίνονται δύο φορές τον μήνα, ώστε να υπάρχει ο χρόνος μεταξύ δύο συνεδριών να αφομοιώνονται οι πληροφορίες που δέχεται και να δουλεύει παράλληλα με κάποιες ασκήσεις στο σπίτι.
Σχετικά άρθρα:
- Η συναισθηματική εμπειρία της εγκύου
- Οι αλλαγές στην ψυχολογία της εγκύου ανά τρίμηνο
- Μέθοδοι ανακούφισης κατά τον τοκετό
- Το συναισθηματικό κομμάτι του τοκετού
- Τι είναι η τοκοφοβία και πώς αντιμετωπίζεται
- 5 οι κύριες ορμόνες που επηρεάζουν την ψυχολογία της εγκύου
- 17 λόγοι που προκαλούν άγχος στην έγκυο
- Η ψυχολογική στήριξη της εγκύου προλαμβάνει την επιλόχεια κατάθλιψη
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com