Όταν γεννήσω θέλω να θηλάσω αλλά με φοβίζουν οι πληγωμένες θηλές

Όταν γεννήσω θέλω να θηλάσω αλλά με φοβίζουν οι πληγωμένες θηλές

Είμαι μία μανούλα που διανύω τον 6ο μήνα εγκυμοσύνης μου και είναι το πρώτο μου παιδάκι. Πρώτη φορά μαθαίνω για το θηλασμό και θέλω να θηλάσω αποκλειστικά όταν έρθει η ώρα.

Διαβάζοντας όλα αυτά τα άρθρα για το θηλασμό υπάρχει κάτι που με φοβίζει και αυτό είναι οι τραυματισμένες θηλές. Πραγματικά δεν ξέρω αν αντέξω το πόνο μιας πληγωμένης-φαγωμένης θηλής και δε θέλω αυτό να τερματίσει το ταξίδι του θηλασμού.Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω οι πληγωμένες θηλές είναι πάντα αποτέλεσμα κακής τοποθέτησης του μωρού στο στήθος; Ένα μωράκι που θηλάζει τόσες πολλές ώρες δεν μπορεί να ερεθίσει τη θηλή; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να προετοιμάσω το στήθος μου για το θηλασμό;

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Σας ευχαριστώ για την πολύ όμορφη προσφορά σας στις μητέρες που γίνεται με τόση ευγένεια και φροντίδα…

Κορίνα, Χανιά Κρήτη

10/4/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Αγαπητή Κορίνα,
με το καλό να γίνει ο ερχομός του μωρού σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.Έχετε κάποιες απορίες και κάνετε πολύ καλά που θέλετε να έχετε απαντήσεις για αυτές προτού γεννήσετε.

Οι τραυματισμένες θηλές είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά κατά τις πρώτες μέρες του θηλασμού λόγω μη καλής σύλληψης του μαστού από το μωρό.

Ο θηλασμός στα μωρά γίνεται ενστικτωδώς. Δεν ξέρουν τη «τέχνη» του θηλασμού. Η μαμά το μαθαίνει στο μωρό και γίνονται σύντομα οι δυο τους ένα θηλαστικό ζευγάρι. Για αυτό λοιπόν πρέπει να μάθετε πως θα οδηγείτε-κατευθύνετε εσείς το μωρό για να μάθει να θηλάζει επιτυχώς, να παίρνει το γάλα που χρειάζεται και καθορίσει και τη δίκη σας παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Ο τρόπος που καθοδηγούμε το μωρό είναι ο εξής: περιμένουμε να ανοίξει μεγάλο στόμα και μόνο τότε «σπρώχνουμε» το μωρό στο στήθος και όχι το στήθος στο μωρό. Να θυμάστε ότι το μωρό θηλάζει τη θηλαία άλω όχι τη θηλή. Με τη σωστή τοποθέτηση η θηλή φτάνει στο μαλακό σημείο της υπερώας και έτσι αποφεύγεται ο τραυματισμός της.

Τις πρώτες μέρες επιτρέψτε την αίσθηση μικρής ενόχληση στις θηλές σας μέχρι να προσαρμοστούν σε αυτό που είναι προορισμένες να κάνουν. Να ταΐσουν και να νανουρίσουν το μωρό σας.

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια προετοιμασία στις θηλές σας πριν το τοκετό. Όταν γεννήσετε και ξεκινήσετε να θηλάζετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαρή λανολίνη. Τη βάζετε στις θηλές μετά από το θηλασμό αφού έχετε φροντίσει να είναι στεγνές. Πρέπει να φροντίζετε να τις διατηρείτε στεγνές αλλά ενυδατωμένες. Αυτή η τακτική μαζί με τη σωστή στάση θηλασμού και κατ’επέκταση τη καλή σύλληψη του μαστού από το μωρό θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς τους.

Στο mitrikosthilasmos μπορείτε να βρείτε πολύ καλά άρθρα που εξηγούν με σαφήνεια και λεπτομέρεια όσα σας περιέγραψα πιο πάνω.

Ευχές για ένα καλό τοκετό και επιτυχημένους θηλασμούς. Είναι μοναδική εμπειρία. Ενημερωθείτε κατάλληλα για να ζήσετε το ταξίδι αυτό όμορφα.

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *