Αντανακλαστικό εκροής του μητρικού γάλακτος

Αντανακλαστικό εκροής του μητρικού γάλακτος

MER: milk ejection reflex ή let-down reflex

 

Το γάλα μεταφέρεται από την μητέρα στο βρέφος με την διαδικασία του θηλασμού. Η εξώθηση του γάλακτος από τον μαστό γίνεται με θετική πίεση και επιτυγχάνεται με την έκλυση του αντανακλαστικού εκροής του γάλακτος.

Το αντανακλαστικό αυτό ορίζεται ως η απελευθέρωση του γάλακτος από το στήθος και εκλύεται από τη διέγερση της θηλής αλλά και από ακουστικά, οπτικά ερεθίσματα της μητέρας, ακόμα και στην σκέψη του βρέφους.

Η έκλυση του αντανακλαστικού εκροής του γάλακτος είναι απαραίτητη για την έναρξη και τη διατήρηση της γαλουχίας μέσω νεύρο-ορμονικού μηχανισμού.

Κατά τη διέγερση της θηλής και της θηλαίας άλω ερεθίζονται οι κατώτεροι κλάδοι του 4ου μεσοπλεύριου νεύρου.

Το ερέθισμα μεταφέρεται στον υποθάλαμο και προκαλεί την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης αλλά και της προλακτίνης από τον πρόσθιο λοβό της.

Η ωκυτοκίνη στον μαστό συνδέεται με τους υποδοχείς της στα μυοεπιθηλιακά κύτταρα, τα οποία περιβάλλουν τις κυψελίδες, με αποτέλεσμα τη σύνθλιψή τους και την προώθηση του γάλακτος προς την θηλή.

Διαβάστε: Αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος

Δημοσίευση: 12/1/17 | ΠΗΓΗ: epilegothilasmo.gr
ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Οδηγός για επαγγελματίες υγείας

 

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *