Η ουλίτιδα και ο τερηδονισμός των δοντιών κατά την εγκυμοσύνη

Η ουλίτιδα και ο τερηδονισμός των δοντιών κατά την εγκυμοσύνη

Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης απασχολεί το 60-75% των εγκύων
Από τον προηγούμενο αιώνα η παραδοχή ότι κάθε παιδί και δόντι και το δόγμα ότι τα ούλα ματώνουν κατά την εγκυμοσύνη αποτελούσαν την αποδοχή της κατάστασης αυτής τόσο από μέρους των εγκύων όσο και από μέρους των γιατρών. Σήμερα όμως…

Γράφει η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Ευφημία Α.Τζοβάρα, Παιδοδοντίατρος

Σήμερα όμως είναι αποδεδειγμένο ότι η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, που απασχολεί το 60-75% των εγκύων, με τα πρησμένα, κόκκινα ούλα που συνεχώς ματώνουν κατά το βούρτσισμα των δοντιών, μπορεί να προληφθεί ώστε να μην εκδηλωθεί καθόλου και ακόμα αν εμφανιστεί, να θεραπευτεί με την κατάλληλη αγωγή του οδοντιάτρου.

Σ’ ένα ποσοστό 5% των εγκύων γυναικών δημιουργείται η επουλίδα της εγκυμοσύνης – καλοήθης όγκος που προέρχεται από τα ούλα και εμφανίζεται ανάμεσα στα δόντια. Είναι συχνή στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αυξάνεται πολύ γρήγορα αλλά  συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Όταν αιμορραγεί, παρεμποδίζει την μάσηση και επιμένει μετά τον τοκετό, τότε χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση.

Επίσης ο πολυτερηδονισμός και η διάβρωση των δοντιών που συνοδεύεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να προληφθεί.

Η παλιά αντίληψη σύμφωνα με την οποία τα δόντια της εγκύου απασβεστιώνονται λόγω αυξημένων αναγκών σε ασβέστιο της ίδιας και του εμβρύου δεν έχει επιστημονική βάση. Αν η διατροφή της εγκύου είναι σωστή, τότε το διαιτητικό ασβέστιο είναι αρκετό για την κάλυψη των αναγκών της ίδιας και του εμβρύου. Σε διαιτητική έλλειψη αυτού, έχουμε μετακίνησή του από τα οστά και όχι από τα δόντια.

Ποια είναι η πραγματικότητα

Για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί το έμβρυο, παίζουν σπουδαίο ρόλο οι ορμόνες της εγκυμοσύνης οι οποίες υπερπαράγονται κατά την διάρκειά της. Οι ορμόνες αυτές μεταβάλλουν την αντίδραση των ούλων και προκαλούν ουλίτιδα μόνο όταν προϋπάρχει φλεγμονή στα ούλα και έτσι συμβάλλουν στην επιδείνωσή της ή και στην επέκτασή της. Επίσης η επιδείνωσή της οφείλεται και στην αλλαγή της χλωρίδας του στόματος και στην μειωμένη ανοσολογική άμυνα του οργανισμού της εγκύου.

Όταν έχει γίνει επιμελημένη και αποτελεσματική απομάκρυνση όλων των αιτιολογικών παραγόντων που προκαλούν την φλεγμονή, όπως της οδοντικής πλάκας, πριν την εγκυμοσύνη ή κατά την διάρκειά της ή καλύτερα κατά τα αρχικά στάδιά της, τότε δεν δημιουργείται ουλίτιδα.

Σε περίπτωση προϋπάρχουσας φλεγμονής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εξάλειψή της γίνεται με:

  1. Επιμελημένη θεραπεία περιοδοντικής νόσου από τον οδοντίατρο,
  2. Πλήρη εξάλειψη όλων των αιτιολογικών παραγόντων που ευνοούν την κατακράτηση ή δυσχεραίνουν την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τον οδοντίατρο,
  3. Πληροφόρηση και διδασκαλία της εγκύου γυναίκας για την αναγκαιότητα και τους τρόπους εξάλειψης της οδοντικής πλάκας κατά την εγκυμοσύνη, όπως καλή στοματική υγιεινή με μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα με αντιμικροβιακούς παράγοντες για την ουλίτιδα, χρήση οδοντικού νήματος και ειδικό στοματικό διάλυμα.
  4. Συχνή επανεξέταση κάθε 2 με 3 μήνες για να περιοριστεί όσο το δυνατόν ο κίνδυνος υποτροπής.

Αν η ουλίτιδα δεν προληφθεί ή δεν θεραπευτεί και δημιουργηθεί περιοδοντίτιδα ,επιπλοκή της ουλίτιδας, τότε υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Που οφείλεται ο τερηδονισμός των δοντιών κατά την εγκυμοσύνη

  1. Αυξημένη συχνότητα εμετών κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της παρουσίας της προγεστερόνης που προκαλεί χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η παρουσία των οξέων του στομάχου στο στόμα προκαλεί διάβρωση της αδαμαντίνης, της εξωτερικής δηλαδή επιφάνειας των δοντιών.
  2. Αλλαγές στις διαιτητικές συνήθειες, όπως αύξηση των μικρών ενδιάμεσων γευμάτων και της αυξημένης πρόσληψης υδατανθράκων.
  3. Αύξηση των μικροβίων του στόματος που ευθύνονται για την τερηδόνα και διαφοροποίηση του σάλιου.
  4. Παραμέληση της στοματικής υγιεινής και έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας.

 

Τι συνιστάται στις εγκύους

  1. Πολύ καλή στοματική υγιεινή με χρήση ειδικής οδοντόπαστας που θα συστήσει ο οδοντίατρος, μαλακής οδοντόβουρτσας, οδοντικού νήματος μαζί με χρήση φθοριούχων στοματικών διαλυμάτων.
  2. Χρήση προβιοτικών ή και παραγόντων επανασβεστίωσης των δοντιών αν ο οδοντίατρος κρίνει απαραίτητο να δοθούν ως συμπληρώματα για πρόληψη ή και επανασβεστίωση της αδαμαντίνης των δοντιών.
  3. Σωστή διατροφή με την αποφυγή μεταξύ των γευμάτων λήψης τροφών πλούσιων σε ζάχαρη. Καλό είναι επίσης οι απαραίτητες ποσότητες υδατανθράκων να λαμβάνονται με τα κύρια γεύματα.
  4. Χρήση τσίχλας με ξυλιτόλη ή και φθόριο.

Συνεπώς, η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι σωστό να γίνεται προληπτικά πριν την εγκυμοσύνη. Από αμερικανικές στατιστικές φαίνεται ότι μόνο το 22-35% των εγκύων επισκέπτονται προληπτικά τον οδοντίατρο.

Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο ιδιαίτερα στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι επιβεβλημένη για λόγους ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπείας της ουλίτιδας και της τερηδόνας. Οι οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το καλύτερο διάστημα όμως είναι μεταξύ 14ης με 20ης εβδομάδας κύησης.

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *