6 τρόποι για να υποστηρίξετε μια μαμά που αγωνίζεται να θηλάσει

6 τρόποι για να υποστηρίξετε μια μαμά που αγωνίζεται να θηλάσει

Δεν υπάρχει ποτέ μία σωστή απάντηση για την καθεμία, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν…
Είναι πρόκληση το να γνωρίζουμε πώς να υποστηρίξουμε τις μητέρες που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους τους για το θηλασμό. Τι μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος που να τους είναι πραγματικά χρήσιμο; Φυσικά, δεν υπάρχει ποτέ μία σωστή απάντηση για την καθεμία, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν…

 

Γράφει η Catherine Pearson
Δημοσιογράφος για γυναίκες & γονείς στην “The Huffington Post”Για μερικές μητέρες και τα μωρά τους ο θηλασμός είναι σχετικά εύκολος. Ναι, μπορεί να είναι σωματικά απαιτητικός και σίγουρα, οι μαμάδες μπορεί να αισθάνονται κάποιο πόνο, ειδικά στην αρχή, τελικά όμως, όλα βρίσκουν το δρόμο τους. Αλλά για άλλες μητέρες, ο θηλασμός είναι δύσκολος, όπως… “αυτός ο πόνος είναι εξωπραγματικός” και “αισθάνομαι ότι αποτυγχάνω για το παιδί μου”. Η δυσκολία που σε κάνει να αισθάνεσαι μοναχικά και αμείλικτα.

Είναι πρόκληση το να γνωρίζουμε πώς να υποστηρίξουμε τις μητέρες που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους τους για το θηλασμό. Τι μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος που να τους είναι πραγματικά χρήσιμο; Φυσικά, δεν υπάρχει ποτέ μία σωστή απάντηση για τον καθένα, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν:

# 1. Υπενθυμίστε της ότι κάνει πραγματικά καλή δουλειά.

“Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πεις: “Πω πω, κάνεις πολύ καλή δουλειά… μπορεί να είναι δύσκολο τώρα, αλλά μπορείς να το κάνεις”είπε η Linda Smith, μια Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού (IBCLC) από το Οχάιο. “Αυτό είναι το είδος των δηλώσεων και συμπεριφορών που θέλουμε να μεταφέρουμε σε κάθε μητέρα.”

# 2. Να αναγνωρίζετε ότι μερικές φορές είναι περίπλοκο.

Ακριβώς επειδή ο θηλασμός είναι φυσικός δεν σημαίνει ότι είναι πάντα απλός. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους το να θηλάσεις μπορεί να είναι μια πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων (αλλά με κανένα τρόπο δεν περιορίζεται σε αυτά): τη φυσιολογία της μητέρας, τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να έχει, την ψυχική κατάστασή της, την ικανότητα του μωρού να θηλάσει και την ανατομία του μωρού.

Οι συμβουλές περί θηλασμού τείνουν να γενικεύονται όπως “το στήθος είναι το καλύτερο” ή “τα βρέφη κάτω των 12 μηνών δεν αποθηλάζουν μόνα τους”, αλλά τα λόγια αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι κάθε μητέρα και κάθε παιδί είναι διαφορετικοί. Όπως το έθεσε η Smith: «Εγώ δεν θα είχα δουλειά αν ο θηλασμός δούλευε τέλεια για όλους.” Απλά αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο μόνες.

# 3. Μην μειώνετε τον πόνο της.

Ο πόνος του θηλασμού είναι ζόρικος. Από τη μία έχει ειπωθεί στις γυναίκες ότι ο θηλασμός ποτέ δεν πρέπει να πονάει. Αν πονάνε, θα πρέπει να είναι από κακή πρόσφυση. Φτιάξ’ το! Τώρα!! Ω, επίσης όμως, ο θηλασμός πονάει σαν κόλαση για όλες (σχεδόν), δεν το έχετε ακούσει;

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πιο λεπτή. Πολλές γυναίκες πράγματι αισθάνονται πόνο καθώς αρχίζουν να συνηθίζουν το θηλασμό, εξήγησε η Christine Jaslar, μια νοσοκόμα και IBCLC από το Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, και μερικές γυναίκες αισθάνονται μια κάποια δυσφορία κάθε φορά που θηλάζουν, καθώς το μωρό τους προσκολλάται και τεντώνει ή τραβά τη θηλή τους.

Ωστόσο, αυτός ο πόνος θα πρέπει να είναι ελάχιστος και να περνά σχεδόν αμέσως, είπε η Jaslar. Αν δεν φεύγει, αυτό είναι ένα σημάδι ενός πιθανού προβλήματος πρόσφυσης ή ανατομικού θέματος, όπως κοντός χαλινός γλώσσας ή υψηλή υπερώα ή κάτι άλλο που πρέπει να εξεταστεί. Το κλειδί είναι να ακούτε τις μητέρες και να μην προσπαθείτε να τους προσφέρετε απλές απαντήσεις που ταιριάζουν σε όλες τις περιπτώσεις.

# 4. Βοηθήστε την με όλα τα άλλα.

Συχνά το πιο ευγενικό και στοργικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι φίλοι και η οικογένεια, ειδικά σε εκείνες τις κοπιαστικές πρώτες εβδομάδες, είναι να βοηθήσουν με ό, τι δεν σχετίζεται με το μωρό, έτσι ώστε οι μητέρες να επικεντρωθούν πλήρως στο τάισμα και το δέσιμο με το μωρό τους (και ίσως ακόμη και με τον ύπνο).

“Όλα τα νέα μωρά διαταράσσουν το νοικοκυριό του καθενός, ακόμη και των έμπειρων μητέρων που έχουν θηλάσει οκτώ παιδιά πριν” είπε η Smith. “Όταν έρχεται ένα νέο μέλος, όλα τινάζονται στον αέρα… και αυτό που χρειάζεσαι είναι κάποιος να σου φέρει λίγο φαγητό, να αλλάξει τα σεντόνια σου και ίσως να σε βοηθήσει να φορέσεις τα παπούτσια σου.”

Είναι κατανοητό ότι οι επισκέπτες θέλουν να πάρουν στα χέρια τους αυτό το λαχταριστό νέο μωρό, αλλά αυτές οι στιγμές αγκαλιάς μαμάς-μωρού μπορεί να είναι κρίσιμες. “Όταν μια μητέρα αγωνίζεται να θηλάσει, μερικές φορές πείτε της να κάνει περισσότερη δέρμα με δέρμα επαφή, να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί με το μωρό της, με… λιγότερες διακοπές”, δήλωσε η Jaslar.

# 5. Προσφερθείτε να γίνετε μια γέφυρα για επαγγελματική βοήθεια.

Μερικές φορές μαμάδες, πεθερές, αδελφές και φίλες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους έχουν τέλειες λύσεις, αλλά άλλες φορές, δεν υπάρχει υποκατάστατο για έναν ειδικό επαγγελματία θηλασμού ή μια ομάδα υποστήριξης, όπου οι μητέρες μπορούν να έχουν πρόσβαση και να πάρουν συμβουλές από άλλες έμπειρες μαμάδες που τόσο η Smith όσο και η Jaslar περιγράφουν ως δημιουργικές και εξατομικευμένες λύσεις που μπορούν να τις βοηθήσουν να φτάσουν τους στόχους τους- όποιοι και αν μπορεί να είναι αυτοί οι στόχοι.

Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι φίλοι και η οικογένεια είναι να βοηθήσουν τη μαμά να ψάξει για έναν σύμβουλο θηλασμού ή μια ομάδα υποστήριξης και στη συνέχεια να βγουν από τη μέση!

# 6. Να θυμάστε: Είναι δικό της το παιδί, όχι δικό σας.

Είναι πάρα πολύ κακό και πρέπει να ειπωθεί, ότι αν αν μια μαμά δεν τα καταφέρνει με τους στόχους της για το θηλασμό, κανείς δεν πρέπει να την ντροπιάσει ή να υπονοήσει ότι θα πρέπει να είχε κατά κάποιο τρόπο προσπαθήσει σκληρότερα. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ποτέ εντάξει το να προσπαθήσουμε και να πιέσουμε μια γυναίκα να εγκαταλείψει το θηλασμό πριν να είναι η ίδια έτοιμη, είπε η Smith, ή να υπονομεύσει τις προσπάθειές της υπονοώντας ότι θα ήταν καλύτερα για το μωρό, αν απλά εγκατέλειπε.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να θηλάσεις. Οι μαμάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν συμπληρωματικό συστήματα θηλασμού και ψευδοθηλές, μπορούν να αντλούν αποκλειστικά, μπορεί να συμπληρώνουν με γάλα-σκόνη (φόρμουλα)… Οι γυναίκες που ταλαντεύονται μέσω αυτών των επιλογών χρειάζονται ενθάρρυνση και όχι κάποιον που προσπαθεί να τους μιλήσει πέρα από αυτά…

Γιατί τελικά; “Γιατί είναι το μωρό της,” είπε η Smith.

Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες σχετικά με το θέμα; Πώς έχετε βοηθήσει μια μαμά που προσπαθούσε να θηλάσει ή πώς βοήθησαν εσάς; Περιμένουμε παρακάτω τα σχόλιά σας!

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Ελεύθερη μετάφραση: Παπαποστόλου Μαρία
επιμέλεια: mitrikosthilasmos.com Team

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *