Γεια σας. Χρειάζομαι τις πολύτιμες συμβουλές σας καθώς είναι η πρώτη φορά που θηλάζω αποκλειστικά. Η μπέμπα μας είναι 18 ημερών και μέχρι στιγμής δεν έχω δώσει συμπλήρωμα.Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι δεν θέλει σχεδόν ποτέ το δεξί στήθος καθώς η θηλή μου είναι επίπεδη και της είναι δύσκολο να πιάσει. Στο μαιευτήριο, τον πρώτο θηλασμό τον έκανε από εκεί και ήμουν πολύ χαρούμενη νομίζοντας ότι το πρόβλημα είχε ξεπεραστεί.
Τις ημέρες που έμεινα στο μαιευτήριο έδινα σε κάθε θηλασμό το ένα στήθος. Οι θηλές μου πονούσαν αρκετά, ειδικά η δεξιά που είχε τραυματιστεί καθώς από το άγχος μου μάλλον δεν τοποθετούσα καλά το παιδί. Πονούσα πάρα πολύ αλλά δεν σταμάτησα να θηλάζω εναλλάξ και η μικρή έπιανε.
Την ημέρα που θα αναχωρούσαμε από το μαιευτήριο, η μπέμπα μας, 4 ημερών, είχε αρχίσει ένα έντονο κλάμα, ανεξήγητο, αφού και στο στήθος την είχα και αλλαγμένη. Καθώς την παρατηρούσα καλύτερα συμπέρανα ότι πονούσε η κοιλίτσα της καθώς ξαφνικά σταματούσε το κλάμα και ήταν το πιο ήρεμο μωράκι μέχρι τον επόμενο πόνο στην κοιλιά.
Οι πρώτες 2 μέρες στο σπίτι κύλησαν με μαραθώνιο κλάμα, πολλές κενώσεις και πολύ εκνευρισμό από το παιδί, με άρνηση να φάει, απόγνωση από εμένα και κάπου εκεί σταμάτησε να πιάνει το δεξί στήθος….
Εγώ, ξέροντας ότι δεν είχε θηλάσει αρκετά, με το που έδειχνε σημάδια διάθεσης για φαγητό υποχωρούσα και έδινα το αριστερό στήθος για να είμαι βέβαιη ότι θα φάει. Όποτε προσπαθούσα να δώσω το δεξί γινόταν χαμός από κλάματα και μου έσπρωχνε το στήθος.
Οι πολλοί πόνοι στην κοιλιά σταμάτησαν όταν έπαψε και το σκούρο πράσινο χρώμα στα κακάκια.
Όλη αυτή την εβδομάδα θηλάζω σχεδόν πάντα από το αριστερό. Έχω καταφέρει να δεχθεί και το δεξί κάποιες λίγες φορές και για λιγότερη ώρα. Δοκίμασα και τις θηλές σιλικόνης, όμως ούτε να τις δει δεν θέλει…
Τι μπορώ να κάνω; Είναι επικίνδυνο για την εδραίωση του θηλασμού ή/και για το στήθος; Η αλήθεια είναι ότι η αριστερή θηλή έχει αρχίσει να με ενοχλεί ελαφρά επειδή το παιδί πιάνει συνέχεια εκεί.
Μήπως είναι μια καλή ιδέα, να αντλώ από το δεξί στήθος και να αποθηκεύω το γάλα μέχρι να δυναμώσει η μπέμπα και ίσως μετά να πιάσει και το δεξί; Αν ναι, ποιό είναι το κατάλληλο θήλαστρο;
Δεν σκοπεύω να εργαστώ για τους επόμενους 4 μήνες και ακόμη και μετά μόνο part time οπότε θα με βοηθούσε πολύ η γνώμη σας. Το μπιμπερό, σαν εναλλακτική, θα το ήθελα μόνον αν χρειαστεί να λείψω 3-4 ώρες από το σπίτι περιστασιακά και σίγουρα μετά τις 6 εβδομάδες. Ισχύει ότι υπάρχουν ειδικές θηλές μπιμπερό περισσότερο συμβατές με το θηλασμό;
Τέλος, εδώ και ενάμιση 24ωρο είναι συνέχεια στο στήθος, θηλάζει λίγο και αποκοιμιέται, ξυπνάει μετά από ένα τέταρτο, ξαναθηλάζει και γενικά δείχνει σαν να μην χόρτασε. Ο περίγυρος μου αρχίζει τα σχόλια του τύπου «μάλλον δεν της φτάνει, το χωνεύει αμέσως, μήπως δεν πίνει;» και αρχίζω να αγχώνομαι… Βαδίζω σωστά μέχρι στιγμής; Τι θα μπορούσα να βελτιώσω;
Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για την προσοχή σας και για το πολύτιμο έργο που επιτελείτε μέσω της ιστοσελίδας σας.
Χρύσα, Αθήνα
Απ’ότι φαίνεται όμως (από τα συμπληρωματικά στοιχεία που δώσατε) το μωρό σας μεγαλώνει μια χαρά και αυτό σημαίνει ότι το γάλα σας του φτάνει και δεν χρειάζεται ν΄ αγχώνεστε!
Υπάρχουν μαμάδες που θηλάζουν τα μωρά τους από το ένα μόνο στήθος. Υπάρχουν επίσης μωράκια που δείχνουν προτίμηση στο ένα στήθος. Παρόλα αυτά θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να θηλάζετε και από τα δύο στήθη.
Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο και δε θέλει τον δεξί μαστό, μπορείτε να αρχίζετε από τον αριστερό και όταν φάει λίγο, να τη βάλετε πάλι στον δεξί. Μπορείτε επίσης να της δίνετε το στήθος που δε θέλει, το βράδυ, που είναι μισοκοιμισμένη και ίσως περισσότερο συνεργάσιμη.
Το ότι η θηλή είναι επίπεδη μπορεί κάποιες φορές να δυσκολεύει, αλλά ούτως ή άλλως το μωρό θα πρέπει να πιάνει την άλω (τη σκουρόχρωμη περιοχή γύρω από τη θηλή) και όχι μόνο τη θηλή. Επίσης συνήθως οι θηλές κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, προβάλλουν όλο και περισσότερο λόγω των συχνών θηλασμών.
Όσον αφορά την ερώτησή σας για τα θήλαστρα, θα μπορούσατε στην αρχή να δοκιμάσετε και την άντληση με το χέρι: υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετές πληροφορίες και βίντεο με οδηγίες για τη σωστή τεχνική.
Αν αποφασίσετε να αγοράσετε θήλαστρο, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι τα απλά ηλεκτρικά. Επίσης, στην αγορά μπορείτε να βρείτε και θηλές για μπιμπερό που μοιάζουν περισσότερο με τη θηλή του στήθους. Ωστόσο υπάρχουν μωράκια που δεν έχουν πρόβλημα προσαρμογής και άλλα που δεν δέχονται τίποτε άλλο εκτός από το στήθος της μαμάς τους…
Συνεχίζετε να θηλάζετε όσο συχνά θέλει το μωρό σας, να θηλάζετε όσο πιο σωστά και αποτελεσματικά μπορείτε και να είστε σίγουρη ότι κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας!
Σχετικά άρθρα:
- Επίπεδες και εισέχουσες θηλές
- Έχω επίπεδες θηλές και το μωρό θηλάζει με λάθος τρόπο
- Δεν θέλει με τίποτα τον δεξί μαστό!
- Όταν το βρέφος “προτιμά τον ένα μαστό”
- Προτίμηση στον ένα μαστό. Αίτια και αντιμετώπιση
- Για ποιους λόγους μπορεί ένα μωρό να προτιμά το ένα στήθος από το άλλο;
- Υπάρχει πρόβλημα αν θηλάζω μόνο από το ένα στήθος;
- Δυσκολεύεστε με τον θηλασμό; Θηλάστε κάνοντας μπάνιο μαζί με το μωρό!
- Επτά απλά βήματα για να θηλάσετε επιτυχώς
Παιδίατρος-Νεογνολόγος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com