Γεια σας!!! Έχω ένα μικράκι κοριτσάκι 8 ημερών, θηλάζω αποκλειστικά από την ώρα που γεννήθηκε. Είναι το πρώτο παιδάκι.
Το ερώτημά μου βασίζεται στο ότι η μικρή θέλει να θηλάζει συνέχεια, είναι λαίμαργη και στο τέλος του κύκλου θηλασμού βγάζει ποσότητα γάλακτος (κανονικό γάλα). Επιπροσθέτως κατά την διάρκεια θηλασμού πνίγεται…Όσο αφορά την ανάπτυξη της γεννήθηκε 3800 γρ με την έξοδο από μαιευτήριο 3600 και μετά από δυο ημέρες στο σπίτι που έγινε παιδιατρική εκτίμηση ήταν 3850.
Με ανησυχεί που κοιμάται πολύ λίγο και θέλει να τρώει συνέχεια… Είναι φυσιολογική η συμπεριφορά της μικρής μου; τι κάνω λάθος; τι πρέπει να αλλάξω;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Σωτηρία, Αθήνα
Σωτηρία, να σου ζήσει η μικρούλα!
Θα ήθελα αν μπορούσες να σου ζητήσω να διευκρινίσεις κάποια πράγματα που μάλλον δεν κατάλαβα καλά από τις συμπληρωματικές απαντήσεις σου!
Όταν αναφέρεις πως η μικρή έχει μία κένωση (=λερωμένη με κακά πάνα) το 24ωρο, αυτό ισχύει ή θεώρησες πως ο όρος κένωση αναφέρεται σε κάτι άλλο;
Στο ερώτημα πόσες βρεγμένες με ούρα πάνες έχει το 24ωρο, συμπληρώνεις δίνοντας πληροφορίες και για τα κακά πως γίνεται αλλαγή για τα κακά όποτε χρειάζεται, δηλαδή πόσες φορές την ημέρα περίπου έχει κένωση με κακά;
Επίσης, για τις αναγωγές, είναι ήπια έξοδος του γάλακτος, σαν γουλιά στο τέλος του γεύματος ή σαν ρουκέτα;
Σ’ ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σου!
Καλησπέρα σας…
Ευχαριστώ για την απάντηση σας
Έχετε δίκιο με την αϋπνία και την εξάντληση σας τα έγραψα λάθος… Λοιπόν όσο αφορά τις κενώσεις έχουμε γύρω στις πέντε με έξι το 24ωρο. Βρεγμένες με ούρα πάνες στο σύνολο οκτώ (διότι συνήθως έχουμε κακούλια και ούρα μαζί). Όσο αφορά την εξαγωγή γάλατος δεν έχει ρουκετοειδή χαρακτήρα μοιάζει περισσότερο σαν να μην έχει άλλη χωρητικότητα το στομάχι της και βγάζει το επιπλέον… Είναι λαίμαργη και συνέχεια θέλει να θηλάζει… Κοιμάται ελάχιστα (κλέβει λίγο ύπνο την ώρα θηλασμού)
Σωτηρία, να σου ζήσει η μικρή σου και συγχαρητήρια για την επιλογή σου να τη θηλάσεις και για την προσπάθεια που κάνεις!
Στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό σου, είναι φυσιολογικό να «θέλει να τρώει συνέχεια» όπως αναφέρεις. Σε αυτή την περίοδο γίνεται η εδραίωση της παραγωγής σου και το μωρό σου είναι ακόμα μικρό, κουράζεται εύκολα με τον θηλασμό, είναι φυσιολογικό να κοιμάται για λίγο στο στήθος και μετά να θέλει να συνεχίσει να θηλάζει.
Το βάρος που πήρε το μωρό σου είναι πάρα πολύ καλό και οι πάνες επίσης και αυτό μας δείχνει ότι τόσο εσύ όσο και η μικρή σου τα πηγαίνετε πάρα πολύ καλά και δεν υπάρχει κάτι που κάνεις λάθος.
Θα μπορούσες όμως να κάνεις κάποιες αλλαγές που θα σε βοηθούσαν τόσο στο να ξεκουράζεσαι περισσότερο, όσο και στο να μειωθούν οι αναγωγές που βγάζει το μωρό και να διαχειριστεί καλύτερα τη ροή του γάλακτος, ώστε να μην πνίγεται στη διάρκεια του θηλασμού.
Ας δούμε πρώτα τι θα μπορούσε να γίνει για να μην «πνίγεται» το μωρό:
Αυτό πιθανόν οφείλεται στην έντονη ροή του γάλακτος από το στήθος (έντονο let down).
Αλλάζοντας στάση θηλασμού θα μπορούσες να δεις βελτίωση. Θα μπορούσες να θηλάζεις ξαπλωμένη προς τα πίσω σε ανάκληση και φέρνοντας το μωρό επάνω σου, σχεδόν μπρούμυτα, με το κεφάλι του ψηλότερα από το ύψος του στήθους σου.
Αυτό βοηθάει να μειωθεί η ροή του γάλακτος και έτσι το μωρό δεν πνίγεται.
Άλλη στάση που βοηθά είναι να θηλάζεις ξαπλωμένη στο πλάι, χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι πάνω στο οποίο θα ακουμπάει το κεφάλι σου (όχι ο ώμος, μόνο το κεφάλι) και άλλο ένα πίσω από την πλάτη σου να σε στηρίζει σε αναπαυτική θέση, και επιπλέον μαξιλάρια όπου τα χρειάζεσαι.
Το μωρό θα είναι ξαπλωμένο αντικριστά σ’ εσένα, κοιλιά με κοιλιά, επίσης στο πλάι, ώστε το αυτί, ο ώμος και ο γοφός του να είναι στην ίδια ευθεία και πολύ κοντά σου, ώστε να μπορεί να πιάσει τη θηλαία άλω σωστά. Δεν χρειάζεται σφηνάκι ή μαξιλάρι πίσω από την πλάτη του ή από κάτω του, θα ξαπλώνει στο στρώμα. Και αυτή η στάση βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της ροής.
Τέλος κάτι άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει, κυρίως αν το πνίξιμο συμβαίνει κατά κύριο λόγο στην αρχή του θηλασμού, θα ήταν να έβγαζες λίγο γάλα με το χέρι πριν τη βάλεις στο στήθος, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει σαν πίδακας και να μειωθεί η ροή του.
Όποτε βλέπεις να πνίγεται το μωρό, να της επιτρέπεις να αφήνει το στήθος και αν χρειάζεται να τη σηκώνεις λίγο να ηρεμεί ή και να ρεύεται αν είναι απαραίτητο και μετά να την ξαναβάζεις στο ίδιο στήθος μέχρι να το αδειάσει καλά.
Για τις αναγωγές, οι οποίες δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί στα νεογέννητα, βοηθάει να την κρατάς μετά το γεύμα σε όρθια θέση για λίγη ώρα, να θηλάζει συχνά κάνοντας μικρά γεύματα (συνήθως τα μωρά που θηλάζουν ρυθμίζουν από μόνα τους τα γεύματά τους με τον καλύτερο γι’ αυτά τρόπο) και να την βάζεις να ξαπλώσει σε ανάκληση μετά το γεύμα, σε ένα ρηλάξ πχ κατάλληλο για νεογέννητα ή σηκώνοντας το πάνω μέρος της κούνιας της.
Είναι σημαντικό να ξεκουράζεσαι εσύ όσο μπορείς περισσότερο και σ’ αυτό θα βοηθήσει αν χρησιμοποιήσεις την ξαπλωτή θέση θηλασμού που περιέγραψα παραπάνω, όχι μόνο για τη νύχτα, αλλά και σε όποια ώρα της ημέρας νιώθεις εξαντλημένη και χρειάζεσαι ύπνο, ώστε να μπορείς να θηλάζεις και να κοιμάσαι ταυτόχρονα.
Ακολουθώντας ορισμένους κανόνες, ο κοινός ύπνος με το μωρό σου μπορεί να είναι ασφαλής και να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα.
Όταν βλέπεις πως το μωρό λαγοκοιμάται στο στήθος, χωρίς να έχει αφήσει τη θηλή από το στόμα, μπορείς να εφαρμόζεις πιέσεις στο στήθος (breast compressions) ώστε να ενεργοποιείται το μωρό και να θηλάζει και πάλι μέχρι να αδειάσει καλά τον μαστό. Στη συνέχεια, αν το μωρό δεν έχει χορτάσει και δεν έχει αφήσει από μόνο του τη θηλή, μπορείς να το φέρεις στον άλλο μαστό επαναλαμβάνοντας κι εκεί την ίδια διαδικασία.
Από αυτά που περιγράφεις, η συμπεριφορά του μωρού σου είναι φυσιολογική για την ηλικία του και με μικρές παρεμβάσεις όπως αυτές που σου έγραψα παραπάνω, θα βελτιωθούν οι συνθήκες.
Όσο θα μεγαλώνει το μωρό, θα καταφέρνει να θηλάζει αποτελεσματικότερα και θα μπορεί να παίρνει το γάλα που χρειάζεται σε λιγότερο χρονικό διάστημα.
Εάν οι αναγωγές γίνουν πιο έντονες και συχνές και το μωρό έχει και άλλα συμπτώματα, όπως πόνο ή αν αυτό το πνίξιμο που έχει γίνει εντονότερο και το κάνει να δυσφορεί στο στήθος και να μην καταφέρνει να θηλάζει ήρεμα, καλό θα ήταν να σας δει από κοντά κάποιος ειδικός, που να μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
Σου εύχομαι καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι του θηλασμού και της μητρότητας!
Σχετικά άρθρα:
Μαία, Εκπαιδευτικός, IBCLC
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό