Πώς θα κάνω το μωρό να δεχτεί πάλι το στήθος;

Πώς θα κάνω το μωρό να δεχτεί πάλι το στήθος;

Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 9 ημερών. Ξεκίνησα αποκλειστικό θηλασμό από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, λόγω εισέχουσας θηλής, στάθηκε αδύνατο να καταφέρει να θηλάσει από το δεξί στήθος. Θήλαζε μονίμως από το αριστερό με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσω θήλαστρο για να αντλώ το γάλα από το δεξί.

Την τρίτη μέρα παρουσίασε ίκτερο και την τέταρτη η παιδίατρος συνέστησε να του δώσουμε και ξένο όπως και κάναμε. Ο ίκτερος έχει υποχωρήσει αλλά το πρόβλημα είναι ότι τώρα το μωρό δεν δέχεται ούτε την αριστερή θηλή, οπότε του δίνω μητρικό μόνο με μπιμπερό προσπαθώντας να ελαττώσω όσο γίνεται το ξένο. 

Πώς θα μπορέσω να τον κάνω να δεχτεί πάλι το στήθος; Όσες φορές προσπάθησα εκνευρίζεται και κλαίει.

Σοφία, Αθήνα

20/5/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Δούμα, Μαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Σοφία, να σας ζήσει το μωράκι!
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε για να θηλάσετε το μωρό σας!

Απ’ ό,τι φαίνεται και από τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δίνετε, το μωρό σας τρέφεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από αντλημένο μητρικό γάλα με μπιμπερό, καθώς αρνείται να θηλάσει από το στήθος, λόγω εισέχουσας θηλής και χορήγησης ξένου γάλακτος κατόπιν οδηγίας της παιδιάτρου.

Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή σας δεν φτάνει για να καλύψει εξολοκλήρου το μωρό, όμως θα μπορούσατε να αυξήσετε τον αριθμό των αντλήσεων που κάνετε μέσα στην ημέρα σε τουλάχιστον 8-10 με διάρκεια 15 λεπτά για κάθε μαστό, σύμφωνα με το πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού.

Το θήλαστρο που χρησιμοποιείτε δεν είναι το καταλληλότερο για να αυξήσετε την παραγωγή σας. Καταλληλότερο είναι ένα νοσοκομειακό θήλαστρο και μάλιστα διπλής άντλησης (με δύο χοάνες), ώστε να κερδίζετε χρόνο αντλώντας ταυτόχρονα και από τους δύο μαστούς.

Για να καταφέρετε να επαναφέρετε το μωρό στο στήθος μπορείτε να δοκιμάσετε να το κρατάτε όσο περισσότερη ώρα γίνεται σε δερματική επαφή (skin to skin), καθώς η επαφή του δέρματος του μωρού με το δέρμα της μαμάς το ηρεμεί, το κάνει να αισθάνεται ασφάλεια, να είναι σε εγρήγορση και περισσότερο δεκτικό στο να δεχτεί το στήθος και ταυτόχρονα ηρεμεί και τη μαμά και βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής της.

Επίσης βοηθάει το να κάνετε μαζί μπάνιο, γενικά να το κρατάτε επάνω σας και να το «κουβαλάτε» με έναν μαλακό μάρσιππο αγκαλιάς, να του μιλάτε, τραγουδάτε κλπ.

Επίσης, να δοκιμάζετε να το φέρετε στο στήθος όταν δεν είναι πολύ πεινασμένο ή όταν βρίσκεται σε ελαφρύ ύπνο.

Εφόσον το μωρό δεχτεί να πιάσει το στήθος, θα μπορούσατε να του δίνετε το αντλημένο γάλα και το συμπλήρωμα με ένα συμπληρωματικό σύστημα σίτισης (sns), που θα το βοηθούσε να παραμείνει στο στήθος για περισσότερη ώρα.

Είναι πολύ πιθανό, η εισέχουσα θηλή, μετά τη χρήση θηλάστρου να μην παρουσιάζει πλέον δυσκολία στη σύλληψή της από το μωρό.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να έχετε στο νου σας πως, η αύξηση της επαφής γενικότερα με το μωρό, της δερματικής επαφής κυρίως και οι από κοινού χαλαρωτικές δραστηριότητες με το μωρό, όπως πχ το μπάνιο κλπ, εκτός από το γεγονός ότι  βοηθάνε στην επαναφορά του μωρού στο στήθος, είναι ευεργετικές, τόσο για το μωρό σας, όσο και για εσάς και για τη μεταξύ σας σχέση και δέσιμο!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *